Marine VS vaart nabij Venezuela na aankomst Iraans schip
24 Jun 2020, 12:27
foto
Het Amerikaanse leger zei dat het een operatie heeft uitgevoerd als onderdeel van zijn antinarcotica-operaties in het Caribisch gebied. (Foto: US Southern Command)


Een schip van de Amerikaanse marine heeft nabij de Venezolaanse kust gevaren in wat het Southern Command (Southcom) van het Amerikaanse leger een 'vrijheid van navigatie-operatie' noemde. Het gebeurde een dag nadat een Iraanse vrachtschip aanmeerde in een haven van Caracas.

In een post op haar website zei Southcom dat de USS Nitze, een raketvernietiger, voer in een gebied buiten de territoriale wateren van Venezuela - dat zich zo'n 22 km van de kusten uitstrekt - maar binnen een gebied waarover de Venezolaanse regering ten onrechte beweert controle te hebben".

"De Verenigde Staten zal blijven vliegen, zeilen en opereren waar het internationaal recht dat toelaat, met behoud van de rechten, vrijheden en rechtmatig gebruik van het zee- en luchtruim waarvan alle naties gegarandeerd zijn", zei admiraal Craig Faller, Southcom-commandant dinsdag in de verklaring. Een woordvoerder vertelde AFP dat in januari een soortgelijke operatie had plaatsgevonden.

De stap komt nadat de regering-Trump in april zei dat het meer Amerikaanse militaire middelen in het Caribisch gebied zou inzetten, onder meer om vermeende handel in verdovende middelen door de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die door de VS en tientallen andere  - veelal westerse landen - als onwettig wordt beschouwd, te verstoren.

Nu de Amerikaanse sancties de belangrijkste olie-industrie van Venezuela steeds geïsoleerder maakt, wendde Maduro zich vorige maand tot Iran - een ander land onder zware Amerikaanse sancties - voor brandstoftransporten. Washington zei dat het een reactie op die zendingen overwoog, maar nam geen militaire actie.

Maandag legde het onder Iraanse vlag varende vrachtschip Golsan aan in de Venezolaanse haven van La Guaira. Aan boord van het schip was zoals de Iraanse ambassade in Caracas zei voedsel voor de eerste Iraanse supermarkt in Venezuela. Er waren geen aanwijzingen dat de Golsan en Nitze tegenover elkaar stonden.

President Donald Trump heeft erop aangedrongen dat alle opties op tafel liggen om Maduro te verwijderen, maar Amerikaanse functionarissen hebben duidelijk gemaakt dat er weinig trek is in militair geweld.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April