BGA noteert aandachtspunten bij aanpak huiselijk geweld
24 Jun 2020, 15:50
foto


In verband met Orange Day, waarop elke 25ste van de maand gevraagd wordt om de omgeving oranje te kleuren om op die manier aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen, gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) in op enkele aandachtspunten rondom de Covid-19 pandemie voornamelijk in relatie tot het elimineren van huiselijk geweld.

Internationale organisaties zoals Caricom en de UN hebben opgeroepen extra aandacht te hebben voor de toename van huiselijk geweld door de partiële en gehele lock-downs tijdens de covid-19-pandemie. De mogelijkheid bestaat dat door de lock-downs, slachtoffers van huiselijk geweld langer in de nabijheid van de dader zijn en meer kans lopen geweld te ervaren. De school als veilige plek voor sommige kinderen is door sluiting weg gevallen. De Surinaamse overheid is nu bezig met het uitwerken en uitvoeren van maatregelen.

Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) heeft enkele aandachtspunten geïdentificeerd ter ondersteuning van het Covid19 managementteam en andere relevante actoren in dit proces. De aandachtspunten zijn gekoppeld aan de gebieden Veiligheid; Gezondheid; Onderwijs, vorming en opvoeding; Arbeid inkomen en armoedebestrijding; en Zeggenschap en besluitvorming, meldt de voorlichting van Biza.

Inzake de vraagstukken van huiselijk geweld en veiligheid gedurende de Covid- 19-pandemie heeft het BGA onder andere de aandacht van actoren gevraagd voor:
-    De fysieke en mentale gezondheid van eenieder in het bijzonder van kinderen. Hierbij is voorgesteld een gratis hotline in te stellen waar mannen en vrouwen/jongens en meisjes hun “ei” kwijt kunnen en mogelijkheden voor online counseling.
-    Verhogen van consultaties met vrouwenorganisaties om vrouwen actief te betrekken in de nationale en lokale response.
-    Constante voorlichting voor diverse doelgroepen met over de veiligheidssituatie en de toename van huiselijk geweld tijdens de lock-down.
-    De dienstverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld te categoriseren onder essentiële dienst waarbij de dienstverlening 24 uur toegankelijk is.
-    Waar nodig aanpassen van de protocollen inzake aanpak huiselijk geweld.
-    Bewust maken van de politie over mogelijke toename van huiselijk geweld en hen trainen hoe hierop te reageren.
-    Uitbreiding van opvangmogelijkheden voor slachtoffers.
-    Data verzameling naar geslacht, leeftijd en andere variabelen van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld.
-    Verhoogde surveillance van de politie thuis bij mensen die bekend zijn bij de politie inzake huiselijk geweld.
-    Ontwikkelen van awareness materiaal (radiospotjes/ filmpjes)
-    Het inzetten van mannelijke en vrouwelijk functionarissen voor de beveiliging van quarantaines en handhaving van de lock-downs.

Biza, met name het BGA, zal mede erop toezien dat stakeholders, gezien de nieuwe uitdagingen van de Covid-19-pandemie, rekening houden met het genderaspect. De veranderde omstandigheden moeten alle actoren nog meer gericht houden op het gemeenschappelijk doel en streven naar gendergelijkheid in onze samenleving, tekent de voorlichting van het ministerie op.
Advertenties