Stof uit de Sahara kleurt de Caraïben bruin
24 Jun 2020, 04:41
foto
De stofwolk is goed te zien via satellieten.


In een paar dagen tijd is de lucht in het Caribisch gebied bruin geworden. Stof dat uit de Sahara-woestijn in Noord-Afrika is opgewaaid, heeft zich gestaag voortbewogen als een diepe homogene laag in de atmosfeer, westwaarts over de Atlantische Oceaan.

De normaal diepblauwe lucht is nu bruin. De zon was slechts een saaie oranje bal. Ook op de grond is de luchtkwaliteit gedaald. De meting van PM10-stofdeeltjes in Fort-de-France op Martinique was 192. Hiermee was Martinique dinsdag het 8e meest vervuilde land van de 105 gemeten door het World Air Quality Index-project.

In Puerto Rico is het cijfer vergelijkbaar, misschien iets slechter. Volgens Dr. Olga Mayol van de Universiteit van Puerto Rico is dit het meest dramatische Sahara-zandevenement in meer dan 50 jaar. PM10, of deeltjesstof met een diameter van 10 micrometer, is irriterend voor de menselijke luchtwegen.


De normaal strakblauwe lucht van het Caribisch gebied is nu bruin door stof de Saharawoestijn.

De bron van al deze ellende is eigenlijk de grote Saharawoestijn, meer dan 5.000 kilometer  naar het oosten. Deze Saharan Air Layer (SAL) is een droge stofpluim en wordt in de zomer vaak herhaald. Wind en luchtstromen brengen dit fijne stof hoog de atmosfeer in en de algemene windstroom voert het naar het westen.

Bij het wegnemen van de blauwe lucht en warme zonneschijn zal deze stoflaag het effect van regenbuien en onweersbuien verminderen of zelfs voorkomen. Het duurt waarschijnlijk nog een paar dagen en fluctueert in intensiteit. Dinsdag bereikte het Panama en voor het weekend is het goed te zien in de lucht van Texas.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April