WHO: Gebrek mondiaal leiderschap 'grootste bedreiging'
22 Jun 2020, 18:11
foto
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Foto: Reuters)


Het gebrek aan mondiaal leiderschap en eenheid om het coronavirus te bestrijden is een grotere bedreiging dan de uitbraak zelf, heeft het hoofd van de Wereldgezondheids- 
organisatie (WHO) maandag, vandaag, gezegd. Hij voegt eraan toe dat de politisering van de pandemie het erger heeft gemaakt.

Hij is er niet op ingegaan, maar de WHO heeft kritiek gekregen van sommige lidstaten, met name de Verenigde Staten, dat zegt dat ze te zwak, te traag en te "China-centrisch" was in het aanpakken van de ziekte. Andere leden hebben aangedrongen op een herziening van de pandemie, waarbij Australië er bij aandringt dat de WHO meer bevoegdheden krijgt, waardoor het sneller kan reageren op een gezondheidscrisis.

"De wereld heeft dringend behoefte aan nationale eenheid en wereldwijde solidariteit. De politisering van de pandemie heeft het verergerd," zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op een virtueel gezondheidsforum georganiseerd door de World Government Summit, een evenement georganiseerd door Dubai.

"... De grootste bedreiging waarmee we nu worden geconfronteerd, is niet het virus zelf, het is het gebrek aan wereldwijde solidariteit en mondiaal leiderschap." Hij zei dat sommige delen van de internationale gezondheidsregelgeving moesten worden aangescherpt om ze "doelgerichter" te maken.

Hij zei niet welke onderdelen, alleen dat ze "gecoördineerde, voorspelbare, transparante, brede en flexibele financiering" nodig hadden om volledig te worden uitgevoerd. Hij stelde ook dat alle landen universele gezondheidszorg tot prioriteit moeten maken, waarbij hij waarschuwde dat de wereld op de harde manier had geleerd dat sterke gezondheidszorgstelsels "het fundament waren van wereldwijde gezondheidszekerheid en van sociale en economische ontwikkeling".

De WHO waarschuwde vrijdag dat de pandemie aan het versnellen was, aangezien de wereldwijde infecties boven de 8,3 miljoen mensen uitkwamen met 453.834 doden.

De Noorse minister van Volksgezondheid, Bent Hoeie, waarschuwde dat de uitbraak 'nog lang niet voorbij' was.
Advertenties