Del Prado: Covid-19 is niet versoepeld, maatregelen wel
22 Jun 2020, 00:58
foto
Ruben del Prado, publieke gezondheidszorgdeskundige.


Arts en publieke gezondheidszorgdeskundige Ruben del Prado merkt op dat de overheidsmaatregelen zijn versoepeld, maar Covid-19 niet. “Integendeel! Het is nu belangrijker dan ooit dat wij, als individuele, verstandige mensen, onze eigen verantwoordelijkheid beseffen en toepassen om onszelf en andere mensen in onze samenleving tegen dit virus te beschermen. Dit moet allereerst door de bekende hygiënische- en afstandsmaatregelen in acht te nemen. Net zo belangrijk als voorheen is het dragen van een mond-neus bedekking, om anderen te beschermen tegen mogelijk met het virus besmette druppels uit jouw neus en mond”.

Waar niet genoeg over wordt gesproken, zegt Del Prado, is het belang van een goede algehele gezondheid, die kan voorkómen dat je ziek wordt als je besmet raakt met het Covid-19-virus. Mensen met diabetes, hoge bloeddruk en ook mensen met overgewicht moeten deze chronische aandoeningen laten behandelen en controleren. Daarnaast zijn seniore burgers extra vatbaar. “Het gaat vooral om de personen die door Covid-19 zo ziek kunnen worden dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, en zelfs op de intensive care kunnen belanden aan een beademingsapparaat. En de overgrote meerderheid van mensen, aan een beademingsapparaat zal sterven", licht de arts toe.

Op de vraag of de 'lock-down' van de afgelopen twee weken succesvol is geweest, zegt Del Prado: “De afgelopen twee weken hebben het ministerie van Volksgezondheid en zijn partners de kans gehad om zich vooral te concentreren op het vergroten van de personele capaciteit, testen en snelle response. Alsook intensievere samenwerking met infectiologen, intensivisten, microbiologen, vrijwilligers en gezondheidsadviseurs, alsook in verschillende sectorale werkgroepen en binnen het Covid-managementteam.”

Het belangrijkste succes, volgens Del Prado, is dat het aantal nieuwe besmettingen niet omhoog is geschoten, zoals dat in andere landen wel het geval is, bij gemeenschapstransmissie (‘community spread’) van het Covid-19-virus. “Door deze radicale beslissing is de curve, van nieuwe besmettingen dat tegelijk zou optreden, afgevlakt.” In deze twee weken is ook het bewustzijn van de samenleving toegenomen om te weten hoe beperkend van vrijheid en economisch destructief, een lock-down kan zijn. 

"We moeten er dus alles aan doen om te voorkomen dat dit ooit nog een keer nodig is. We moeten vooruitgang boeken door de gezondheid van onze samenleving in evenwicht te brengen met de economische-, sociale- en mentale gezondheidsbehoeften van onze samenleving. En dit kan alleen worden bereikt door de gedeelde verantwoordelijkheid van het volgen van de elementaire hygiëne en sociale voorzorgsmaatregelen door elk individu.    
Advertenties