Begin bij het begin… begin fet’ a Covid!
22 Jun 2020, 08:32
foto


Allereerst mijn felicitaties aan de nieuwe regeercoalitie (VHP, ABOP/PL en NPS). Ik ben ook de kleine partijen en iedereen die bijgedragen hebben aan de vreedzame beëindiging van de verkiezingen, dankbaar voor hun bijdrage daaraan. De bevolking heeft overduidelijk gekozen voor verandering van de huidige uitzichtloze situatie en is het nu aan de nieuwe coalitie om een goede start te maken en uitvoering te geven aan hun regeerprogramma. Vanuit mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling en toekomst van Suriname wil ik mijn zorg uitspreken.

Suriname staat aan het begin van een (nieuwe) ontwikkeling. De voorbereidingen van de nieuwe regeercoalitie zijn nauwelijks begonnen of er komen echter (bij)zaken naar voren die een goede start naar mijn oordeel belemmeren, zoals de gang van zaken rondom de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Zoals mensen van de diaspora die mijns inziens (te vroeg) met voorstellen komen voor een extra (onder)ministerie bovenop de 20 bestaande ministeries, zie ook mijn vorig artikel. Daarbij nog de slecht georganiseerde organisatie/verstrekking van voedselpakketten, bedoeld om kwetsbare groepen te ondersteunen. En dan tot slot nog de dyugu dyugu naar aanleiding van het interview met de heer Santokhi door de Nederlandse omroep BNR. 

Armoede of Covid-doden?
De startpositie kent daar bovenop een wel heel onvoorziene complicatie: de Covid-19 pandemie! Ook voor Suriname heeft de recente escalatie van de virusuitbraak flinke gevolgen: er zijn dagelijks vele slachtoffers te betreuren en de economische impact neemt hartverscheurende vormen aan. Merkbaar onder (bijna) alle lagen van de bevolking. 
Politiekvoering, voorbereiding van de regeringswisseling en presidentiële overdracht zijn noodzakelijke eerste stappen na de verkiezingsuitslag. Hoewel deze aspecten stuk voor stuk (juridisch) goed geregeld moeten worden, is het in deze crisistijd van belang de eerste prioriteit en focus te leggen op het onder controle krijgen van de situatie rondom het coronavirus. 

Terwijl een deel van het volk in deze ‘total lockdown’ maar moet zien te overleven, en mede daardoor zich niet kan houden aan de Covid-19 maatregelen met alle gevolgen van dien, is men bijvoorbeeld druk bezig met consultaties met maatschappelijke organisaties. Wat hebben we straks aan een (dood) ziek volk als we zaken niet goed aanpakken? Er zal een compromis moeten komen tussen armoede en Covid-19 slachtoffers lijkt mij. Een serieuze zaak die alle Surinamers aangaat.

Armoede en een behoeftige gezondheidszorg bestonden al in Suriname. Deze komen door het coronavirus nu des te schrijnender aan het licht en de problemen zullen op korte termijn alleen nog maar groter worden. Laten we het hierover eens zijn: dit is een enorm moeilijke opgave voor de (nieuwe) President en bestuurders, waarbij competenties en leiderschap worden beproefd. Samenwerking, vertrouwen en een groot draagvlak zijn om te beginnen de sleutel voor de oplossing. Regering en volk moeten zij aan zij gezamenlijk de schouders eronder zetten om problemen het hoofd te bieden. 

Het (nieuwe) Covid-19 crisisteam
Zoals gesteld, voor nu is de crisis-op-crisisaanpak gericht op Covid-19 de allerhoogste prioriteit. 
Ik pleit met het oog daarop voor uitbreiding van het huidige Covid-managementteam met een zichtbare Covid-uitvoeringsteam. Het managementteam draagt, in essentie, in deze opzet naast de huidige beleidsvoering, zorg voor een zo groot mogelijk draagvlak en uitgebreide voorlichting voor het volk. Het uitvoeringsteam richt zich als krachtige uitvoeringsorganisatie op logistiek, daadkracht en efficiëntie.



Ik wil van hieruit een dringende oproep doen aan de nieuwe regeercoalitie/het nieuwe bestuur om zich niet af te laten leiden en de aandacht te richten op wat nu noodzakelijk is. De wereld is drastisch veranderd door de Covid-19 pandemie en dat vereist een uitermate professionele aanpak. Ik wil een beroep doen op iedereen om solidair te zijn met onze nieuwe president en volledige steun te geven aan het bestuur voor het beheersen van de gevolgen van de pandemie en in het kielzog de toekomst van Suriname.

T. Sansaar
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March