Oplaaien spanningen aan grens China-India
21 Jun 2020, 18:48
foto
Een van de grensovergangen van China en India.


Tussen de twee Aziatische grootmachten China en India laaide enkele weken geleden weer spanningen op in het reeds lang bestaande grensconflict. Beide landen beschuldigen elkaar over en weer van het overschrijden van de Line of Actual Control. De twee meest bevolkte nucleaire machten in de wereld zijn het nooit eens geworden over deze Line of Actual Control in de strategisch belangrijke Himalaya regio. Dit dispuut heeft sedert de bloedige oorlog van 1962 verschillende uitbarstingen gekend die varieerden van kleine conflicten tot stevige diplomatieke ruzies. In de Dawn krant van 20 juni 2020 is een overzicht gegeven van belangrijke data in dit  grensdispuut:

1959: Premier Nehru’s bezoek aan Beijng
India erfde het grensdispuut met China van zijn Britse koloniale heersers, die in 1914 in Simla als gastheer optraden van een conferentie tussen de Chinese en Tibetaanse regeringen voor het vaststellen van de grens. Beijing heeft nooit deze 1914 grens erkend, bekend als de McMahon Line en die actueel een claim legt op 90.000 vierkante kilometer grondgebied, dat is bijna het totale territoir van de in dit gebied liggende noordoostelijke Indiase deelstaat Arunachal Pradesh.

Het grensdispuut laaide voor het eerst op tijdens een bezoek van premier Nehru aan Beijing in 1959. Nehru bekritiseerde de grenzen die op officiële Chinese kaarten werden getoond, waarop premier Zhou Enlai antwoordde, dat zijn regering de koloniale grenzen niet accepteert.

1962: China-India oorlog
Op 20 oktober 1962 viel China in de Kashmir regio India bij Ladakh binnen. Na precies een maand werd op 20 november 1962 een staakt-het-vuren afgekondigd. China hield vast aan Aksai Chin, een strategische corridor die Tibet verbindt met West China. De Indiërs zien echter de hele Aksai Chin regio als behorend bij India alsmede de door de Chinezen gecontroleerde Shaksam vallei in noord Kashmir.
          
1967: Het Nathu La conflict
Een ander kookpunt betrof Nathu La, India’s hoogste bergpas in de noordoostelijke grensstaat Sikkim, die geklemd ligt tussen Bhutan, het Chinees bestuurde Tibet en Nepal. Er werden schoten gewisseld, die volgens Nieuw Delhi aan de Indiase kant 80 soldaten het leven kostte en aan de Chinese kant 400.

1975: De Tulung La verrassingsaanval
Deze gevechten waren de laatste keer dat er officieel gerapporteerd is over schermutselingen langs de betwiste grens. Vier Indiase soldaten werden gedood langs de grenslijn in Arunachal Pradesh. India gaf Beijing de schuld van het betreden van Indiaas grondgebied, een beschuldiging die China verwierp.

2017: De Doklam plateau impasse
China en India hadden een maandenlange impasse op de hoogvlakte in Bhutan’s Doklam regio nadat India militairen zond om China te stoppen bij de constructie van een weg in die regio. De Doklam plateau is strategisch zeer significant omdat het China toegang verschaft tot de zogenaamde 'kippennek' een dun stukje land dat de noordoostelijke staten van India verbindt met de rest van het land. Dit stuk land wordt niet alleen door China maar ook door India’s bondgenoot Bhutan, opgeëist.

2020: De confrontatie in Ladakh
De spanningen tussen de twee landen liepen begin mei hoog op toen Chinese en Indiase soldaten gewond raakten in lijf aan lijf gevechten hoog in de bergen aan de grens met de Indiase staat Sikkim. Indiase autoriteiten verklaarden dat Chinese militairen ver over de demarcatielijn in de Ladakh regio waren getrokken waarop India ook extra troepen zond in de tegengestelde richting. 

Hoewel  beide landen zeiden het hoofd koel te houden en verklaarden de confrontatie vreedzaam op te lossen, zijn drie Indiase soldaten afgelopen maandag 15 juni  omgekomen bij gevechten met Chinese troepen in de belangrijke Galwan vallei aan de Himalaya grens. 

Rudie Alihusain
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April