Regering bevestigt dat 'bevroren verhoging' wordt uitbetaald
21 Jun 2020, 00:00
foto


De regering bevestigt dat achterstallige gelden alsnog zullen worden getoucheerd. De regering laat weten dat zij heeft besloten, conform resolutie van 28 september 2018, over vaststelling nieuwe bezoldigingsreeks, te rekenen van 1 januari 2017, voor landsdienaren en met hen gelijkgestelden, de over 1 januari 2017 t/m augustus 2018 te betalen TWK alsook de achterstallige verhoging van 25%, alsnog toe te kennen en als zodanig uit te betalen. 

In september 2018 had president Desi Bouterse meegedeeld dat de verhoging bevroren zou worden. Er zou een wet worden voorbereid opdat de gelden niet zouden worden uitbetaald. Hier is echter geen werk van gemaakt. Bouterse zei dat de regering solidair moest zijn met de werkers aan de onderste treden van de ladder. De president merkte twee jaar geleden op dat hij "ooit gezegd heeft dat hij niet gelooft in de duivel, tot hij geld tegenkwam. Mensen raken de richting kwijt als het om geld gaat. Zij willen hun geld."

De geldelijke voorzieningen voor de president, de vicepresident, de ministers en onderministers zijn overeenkomstig de betrekkelijke bepalingen van de grondwet bij wet geregeld. De president had op de leden van de regering het beroep gedaan om de financiële voorzieningen vooralsnog niet te effectueren, ondanks het bestaan van de aanspraak op aanpassing van het inkomen op de voet van de betrekkelijke regelgeving. De regering heeft onder de omstandigheden van het moment toen meegewerkt aan de verhoging van de bezoldiging van de Rechtelijke Macht, de Rekenkamer, De Nationale Assemblee en andere Staatsorganen, meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

Vastgesteld moet worden dat de regering in niet ondergeschikte positie figureert in ons democratisch bestel, waarbij de relatie tussen de in de Grondwet genoemde machten wordt beheerst door de trias politica. Een relatie die ook tot uitdrukking komt door op verschillende punten overeenkomende financiële voorzieningen. Deze relatie is onder druk komen te verkeren door de achterstand in het inkomen van de uitvoerende macht in vergelijking met de inkomensstructuur bij de Rechterlijke Macht en De Nationale Assemblee. Dit verschil werd door de regering zo lang als mogelijk aanvaard, doch het was onvermijdelijk dat zonder wetswijziging ter zake er op een gegeven moment uitvoering moest worden gegeven aan de wetten over de financiële voorzieningen voor de leden van de regering.

Benadrukt wordt op basis van diverse wetten dat betrokkenen rechtens aanspraak maken op de eerder toegekende verhoging. Ook wenst de regering te benadrukken dat de in de media verschenen bedragen niet volkomen juiste berekeningen betreffen. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April