Jules Sedney: Bron van democratie en veerkracht
20 Jun 2020, 20:58
foto


Met het verscheiden van de Dr. Jules Sedney in de gezegende leeftijd van 97 jaar verliest Suriname één van zijn laatste politieke Mohikanen uit een tijdperk waarin ons land zich met vallen en opstaan probeerde te ontwikkelen tot een eigentijdse democratie gedomineerd door koloniale gezagsstructuren. Op zijn eigen eigenzinnige en visionaire wijze heeft deze grote staatsman in verschillende hoedanigheden en zeker in de hoedanigheid van Premier en minister van Algemene Zaken in 1969 zijn stempel weten te drukken op de turbulente politieke geschiedenis van ons land voor onze staatkundige onafhankelijkheid.

Maar ongetwijfeld als (politieke) wetenschapper is hij erin geslaagd om door zijn eenvoudige maar hoogstaande publicaties geïnspireerd door zijn eigen ervaringen, een brug te slaan naar de huidige en toekomstige generatie politici. Zonder andere publicaties tekort te doen mag zeker 'De Toekomst van ons verleden' (1997) beschouwd worden als een waardevolle erfenis. In deze verhandeling geeft Sedney op een openhartige maar zakelijke manier zijn beschouwingen weer over een aantal issues die ons ook nu na zijn overlijden dwingen tot nadenken en te reflecteren. Politiek maatschappelijke issues zoals de rol van etniciteit, de rol van politieke partijen (volgens Sedney 'vermenigvuldigen politieke partijen in Suriname zich als lagere organismen: door splitsing en deling'), de waarde van democratie als beschavingsproduct voor een samenleving, het kiesstelsel en machtsvorming. Maar ook de door Sedney beschreven "verbroederingspolitiek" tussen de twee grootste bevolkingsgroepen in Suriname zijn zaken die voor de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) ook nu in een toekomstperspectief kunnen worden belicht ten voordele van de natie.

Teveel zijn de talrijke markante en gewaagde uitspraken en overdenkingen van Sedney, maar zeker in dit tijdsgewricht van politieke transitie mag het volgende geciteerd worden: "Slechts gedurende korte tijd zijn wij belast met het beheer over het nationaal erfgoed. Op ieder van ons rust de plicht een goed beheer te voeren en het erfgoed verrijkt door te geven. Op die verrijking komt het aan. Vroeg of laat zal ieder van ons de vraag moeten beantwoorden: wat is uw bijdrage geweest? Dat is de maat".

De HVB condoleert de nabestaanden van Dr. Jules Sedney en de hele Surinaamse samenleving met het heengaan van deze grote zoon.




Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April