Brazilië is tweede land met een miljoen Covid-19-gevallen
20 Jun 2020, 02:44
foto
Gezondheidswerkers zeggen dat de Covid-19-uitbraak in Brazilië nog weken verwijderd is van de piek. (Getty Images)


Brazilië is het tweede land ter wereld geworden dat meer dan een miljoen gevallen van Covid-19 heeft bevestigd, aangezien de ziekte zich blijft verspreiden. Het cijfer zou echter hoger zijn vanwege onvoldoende testen. Alleen de Verenigde Staten heeft meer infecties gehad.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft 1.032.913 gevallen bevestigd, maar experts zeggen dat de uitbraak weken verwijderd is van de piek. Vooral arme gemeenschappen en inheemse volkeren zijn zwaar getroffen door de pandemie.

President Jair Bolsonaro is zwaar bekritiseerd vanwege zijn reactie op de crisis. Hij heeft de ziekte aanvankelijk beschreven als een "griepje". Hij kwam herhaaldelijk in botsing met gouverneurs van de deelstaten en burgemeesters die strikte beperkingen hebben aangenomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, waardoor grote steden werden gesloten.

Bolsonaro stelt dat de economische impact van de maatregelen veel groter zal zijn dan het virus zelf, een standpunt dat door velen wordt gedeeld. Maar zijn algehele aanpak van de crisis heeft geleid tot het ontslag van twee opgeleide artsen als minister van Volksgezondheid.

Situatie Brazilië
Omdat er geen nationale afsluiting was, hebben deelstaten en steden hun eigen maatregelen genomen. Na maandenlange beperkingen worden sommige langzaam opgeheven, ook al blijft het infectieniveau hoog.

Er bestaat nog steeds bezorgdheid dat het gezondheidssysteem het op sommige plaatsen niet aankan en dat de ziekte zich sneller verspreidt in achterstandswijken en afgelegen gebieden, zoals inheemse gemeenschappen, waar de toegang tot adequate zorg moeilijk is. Tegelijkertijd is er een wijdverbreide wens om de economie opnieuw op gang te brengen, aangezien analisten dit jaar een krimp tussen 6% en 8% voorspellen met een banenverlies van miljoenen. De regering heeft tijdelijke betalingen ingevoerd om mensen te helpen die door de pandemie zijn getroffen, maar naar verwachting zullen grote aantallen in armoede belanden.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft bijna 49.000 sterfgevallen als gevolg van het virus bevestigd, maar opnieuw wordt aangenomen dat het werkelijke aantal veel hoger is. De VS heeft het hoogste aantal gevallen ter wereld - meer dan 2,2 miljoen - en bijna 119.000 doden, volgens de Johns Hopkins University, die de ziekte wereldwijd volgt.
Advertenties