Sterk en eerlijk leiderschap nu meer dan ooit gewenst!
18 Jun 2020, 22:44
foto


De verkiezingen zijn gehouden en de zetelverdeling is intussen door het Centraal Hoofdstembureau vastgesteld. Er is een samenwerking aangekondigd en bevestigd door vier politieke partijen, te weten de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP), de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Pertjajah Luhur (PL).

Deze partijen zullen deel uitmaken van de te vormen regering die in de periode 2020 -2025 belast zal zijn met het maken van beleid. We zitten nu in een dubbele crisis m.n. een financieel –economische crisis en zijn we eveneens in een wurggreep van de Covid -19 pandemie. Het is algemeen bekend dat de Surinaamse economie ten gronde is. De staatskas is leeg! De deviezeninkomsten van Suriname uit de goud- en aardoliesector zijn grotendeels gecedeerd door buitenlandse leningen die de aftredende regering heeft gesloten. De te vormen regering zal dan ook geen beroep kunnen doen op deze inkomsten om aan de betalingsplicht te voldoen. Zelfs de valutareserves van een aantal commerciële banken zijn voor een groot deel voor consumptieve doeleinden opgemaakt door de huidige machthebbers!

De Covid-19 pandemie die erbij komt kijken, heeft een desintegrerende en ontwrichtende werking op de economie. Klein en middelgrote bedrijven voelen de zwaarste klappen door de uitvoering van de wet Uitzonderingstoestand Covid-19. Een heleboel bedrijven zijn dichtbij de financiële afgrond. De werkloosheid is de afgelopen 3 maanden enorm gestegen. Het beeld dat hierdoor ontstaat is somber. We staan er in principe heel slecht voor. De te vormen regering zal na aantreden een buitengewoon slecht en niet benijdenswaardige economie overnemen.

Wat zullen de vertrekpunten van deze te vormen regering zijn? Ik ga ervan uit dat de VHP het door haar geïnitieerde Vision 2030 rapport het liefst gebruikt als uitgangspunt van het te vormen beleid. Maar als echte democraten zullen zij de zienswijze van de andere partners ook moeten incorporeren bij de te concipiëren beleidsprogramma's. Een goed uitgangspunt zijn de hearings die zijn geïnitieerd door de VHP. Bij goed bestuur gaat het uiteindelijk om de belangen van de burgers, waarvan het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld een belangrijk onderdeel van zijn.

Het allerbelangrijkste is volgens mij dat alle partijen die deel uitmaken van de te vormen regering integraal afzien van en afrekenen met patronage politiek, dat zij verder de kleine en middelgrote ondernemingen doelgericht ondersteunen en deze groep, middels beleid, de ruimte geeft om te groeien en zodoende de positie van grootste werkgever van de overheid overneemt.

We hebben allemaal een plicht om zonder persoonlijke verwachtingen gezamenlijk onze schouders onder het werk te zetten. Het wordt in ieder geval niet makkelijk voor de te vormen regering. To get the job was difficult, to do the job is going to be even harder!!

Greg Sitaram

   

Advertenties