Is een totale lockdown nog uit te houden?
19 Jun 2020, 04:43
foto


De afgelopen dagen is duidelijk gebleken dat de meningen over een total lockdown in Suriname enorm verdeeld zijn. Ik denk niet dat er mensen zijn die willens en wetens de intentie hebben om de lockdown regels te overtreden. Het zijn vaak omstandigheden die maken dat deze mensen geen andere keus hebben dan tegen de regels te handelen. Denk maar in deze aan kleine ondernemers zoals kappers, buschauffeurs, de schaafijsman en andere kleine hosselaars die op een eerlijke manier aan hun brood komen. Dit zijn vaak mensen die van dag tot dag leven en geen andere bronnen van inkomen hebben. Als er een dag niet gewerkt wordt dan is er ook geen geld om voedsel te kopen. Deze mensen hebben geen andere keus dan toch te proberen om aan geld te komen met alle gevolgen van dien. 

Uit informatie die ik van vrienden krijg blijkt ook dat er bij een aantal bedrijven zware bezuinigingen plaatsvinden vanwege de Corona crisis. Deze bezuinigingen gaan zelfs zover dat bestaande arbeidscontracten niet verlengd worden of dat er mensen met ontslag gestuurd worden. In de meeste gevallen begint men met het afvloeien van de mensen in de laagste rangen. Dit zijn nou precies de mensen die het minst verdienen en het geld het hardst nodig hebben. Er zijn ook bedrijven waar de periode van de lockdown als onbetaald verlof wordt aangemerkt en dus niet uitbetaald wordt. Ook andere bezuinigingsmaatregelen zoals het terugdraaien van toelages en koopkrachtversterking behoren tot de realiteit van de dag. Dit alles terwijl de prijzen in de winkels door de hoge koersen al enkele maanden aan het stijgen zijn. Dit maakt dat mensen steeds minder en minder kunnen voorzien in hun basis levensbehoeften. 

Het advies om in deze periode te werken aan het opbouwen van onze weerstand door zoveel als mogelijk gezond te eten en te drinken, is dus voor velen ook niet zo eenvoudig op te volgen. Bedrijven die hun medewerkers met onbetaald verlof sturen en waar er bijvoorbeeld bezuinigd wordt op allerlei toelages, hun medewerkers kunnen nergens aankloppen voor steun. Alleen werklozen kunnen via het ministerie van SoZaVo in aanmerking komen voor een steunpakket. Mensen die tijdelijk niet betaald worden vanwege de lockdown, moeten maar zelf een manier vinden om hun gezinnen te blijven verzorgen.

Natuurlijk moeten we het verhaal van beide kanten bekijken, want ook de bedrijven lijden onder deze crisis en kunnen niet normaal opereren door al deze maatregelen. Hierdoor hebben ook zij geen inkomsten en kunnen dus ook niet veel doen voor hun medewerkers. We moeten ons dus gaan afvragen hoe dit anders kan. De overheid in deze beter moet nadenken over het tegemoet komen van bedrijven. 

Enkele maatregelen welke direct zouden kunnen helpen zijn:
1. Aanpassen van de loonbelastingschijven
2. Vrijstelling van belastingen gedurende de crisisperiode
3. Korting vaste lasten gedurende de crisisperiode

De bovengenoemde maatregelen zorgen er direct voor dat bedrijven iets meer financiële ademruimte krijgen waardoor niet direct overgegaan hoeft te worden tot het ontslaan van personeel. Natuurlijk zijn belastingen een grote inkomstenbron voor de overheid en zullen deze maatregelen niet te lang in stand gehouden kunnen worden. Gedurende de periode waarin deze maatregelen van kracht zijn zou de overheid dus moeten nadenken hoe de economie zo snel als mogelijk opgestart kan worden. Natuurlijk met inachtneming van de noodzakelijke maatregelen die horen bij het nieuwe normaal. Simultaan kan de overheid samen met de samenleving ervoor zorgdagen dat wij de risicogroepen zoals ouderen, en mensen met eventuele andere aandoeningen, beter gaan beschermen. Het lamleggen van de economie zal alleen meer stress en daarmee meer ziektes creëren die de huidige crisis alleen maar verergeren.

Uit een recent artikel van business insider is gebleken dat de meeste besmettingen plaatsvinden in zogenoemde superspreader events. Dit zijn evenementen die plaatsvinden in drukke gesloten ruimtes waar de ventilatie meestal ook slecht is. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijeenkomsten in tempels, kerken, feestjes in zalen etc. Het zijn vooral zulke locaties waarbij slechts één besmet persoon een hele groep aanwezigen kan besmetten. In dit artikel wordt verder gesuggereerd dat door het aanpakken van dit soort evenementen, eventuele toekomstige lockdowns vermeden kunnen worden. Landen zoals Japan en Zuid Korea hebben hun maatregelen met succes kunnen versoepelen. Let wel Covid-19 zal niet meer vertrekken, we zullen ermee moeten leren leven. Steeds in lockdown gaan is geen duurzame oplossing, nu is de tijd om te gaan werken aan normalisatie van onze activiteiten in het nieuwe normaal. Hoe eerder we dit aanleren, hoe beperkter de schade voor land en volk.

Raj Paltantewari
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March