Dorpen in Lawa/Tapanahonygebied vrezen overstroming
18 Jun 2020, 00:00
foto
Het dorp 'Da san be du mi' in het Lawa/Tapanahony gebied heeft te kampen met wateroverlast. Gevreesd wordt dat de regens de komende dagen zullen aanhouden. (Foto: Jerry Beso/Radio Paakati)


Verschillende dorpen in het Lawa/Tapanahonygebied hebben te kampen met wateroverlast. Het regent de laatste dagen erg veel waardoor verschillende rivieren en kreken buiten hun oevers zijn getreden. Ook achter Zanderij, in de omgeving van Colakreek, is de schade veroorzaakt door wateroverlast, enorm. In het binnenland zijn diverse airstrips gesloten, waardoor ook geen vliegtuigen kunnen landen. De Medische Zending (MZ) kan geen tweede missie uitvoeren naar het dorp Sipaliwini in Zuid-Suriname, waar elf personen Covid-positief zijn bevonden. 

Berry Jeso van Radio Paakati zegt in gesprek met Gilles Nasa van Asosye Radio/TV dat de situatie best ernstig is. De Lawa en Tapanahony-rivier zijn behoorlijk gezwollen door de vele regens. Diverse dorpen hebben last van het overtollige water. Het dorp 'Da san be du mi' is onder water gelopen. De mensen vrezen dat als het water blijft stijgen, ze in grote problemen zullen komen. Kostgrondjes zullen ook te lijden hebben als het blijft regenen. Met de lockdown en sluiting van vliegvelden, is er nauwelijks aanvoer van goederen. De situatie is nog niet zo erg als in 2006 toen in het gehele binnenland dorpen onder water gelopen waren. 

De lokale dorpsstructuren slaan al alarm. Als het water blijft stijgen, zullen mensen van sommige laag gelegen dorpen worden geëvacueerd. Diverse paden die leiden naar goudvelden, zijn haast onbegaanbaar, terwijl putten ook gevuld zijn met water, legt Jeso uit. Naast het wateroverlast heeft het binnenland ook te maken met Covid-19. Dagelijks wordt er onder andere via Radio Paakati informatie aan de bevolking in oost-Suriname gegeven. Sommige dorpen uit het gebied hebben voedselpakketten ontvangen van de politieke partij BEP. De mensen hopen dat zij binnenkort ook de Covid-voedselpakketten zullen ontvangen. 

Tijdens de 'briefing van het Covid-19 managementteam' woensdag kwam de situatie in het binnenland ook aan de orde. Herman Jintie, directeur van MZ, deelde mee dat het zuidoosten van Suriname wordt gemonitord. Hij benadrukte dat de infecties in Frans-Guyana zijn toegenomen. Er is goed contact met de Franse counterpart. Er wordt voornamelijk gekeken naar de strategie die de buren hanteren op hun grondgebied. 

Een week geleden is een epidemiologische missie uitgevoerd in zuid-Suriname. “Vanaf het moment dat we terug zijn, regent het verschrikkelijk in het zuiden,” legde Jintie uit. MZ blijft het zuiden monitoren vanuit haar 51 poliklinieken. Er is goed contact met de dorpen en de poliklinieken. De situatie is niet verergerd. De mensen maken het goed, er zijn geen nieuwe gevallen van griep of griep gerelateerde verschijnselen," meldde de directeur. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April