Wat de 'hearings' ons echt leren
18 Jun 2020, 19:54
foto


De burgerparticipatie is reeds gestart en het is veelbelovend. Nog nooit in de geschiedenis van de Surinaamse politiek heeft zich zo een geweldig fenomeen voltrokken. Publieke organisaties, maatschappelijke stakeholders, de “boots on the ground”, alle worden, dag in dag uit, door de nieuw politieke leiders gehoord om vervolgens doelgericht beleid te kunnen formuleren. Deze 'hearings', beleidsvormende hoorzittingen, staan nu al symbool voor de plannen die de nieuwe coalitiepartners hebben, namelijk: volledige transparantie en participatie. Met de 'hearings' wordt een nieuwe toon gezet en start de Surinaamse democratie aan een nieuwe fase richting volwassenheid door burgerparticipatie. 

De tijd van top-down beleid is voorbij. Wellicht geen deals en benoemingen meer achter gesloten deuren. Bottom-up Surinaamse politiek is de toekomst. Er waait een frisse wind door Suriname. Zijn de hoorzittingen een terecht vernieuwingssignaal? Of is het toch de nieuwe bezem die schoon lijkt te vegen? Hoe ver durft men te gaan en hoeveel kan de burger aan participatie eisen?

Co-creatieve politiek
Het getuigt van goede wil en dienstbaarheid als de heer Brunswijk zijn inzichten bescheiden deelt, die hij heeft opgedaan tijdens de hoorzittingen, met vertegenwoordigers van de ouderenzorg. Hij hoort het verhaal van de vertegenwoordigers over wat er allemaal misgaat in de ouderenzorg en die verhalen en presentatie van deze mensen in de voorlinie, moeten leiden tot beleidsvoorstellen. Vervolgens zullen deze beleidsvoorstellen weer leiden tot draagvlak en operationele acties van de regering. Deze nieuwe hoorzittingen zijn daarom een belangrijke mijlpaal in de Surinaamse democratie. 

Beleid werd vroeger gemaakt achter gesloten deuren door betweterige patriarchen die dachten te weten wat het in hun ogen makke, domme, ongeïnteresseerde volk wil. Het volk, de pers, Surinamers in het buitenland, iedereen kan nu getuige zijn van wat de verschillende stakeholders te vertellen hebben. Alles is openbaar en live te volgen via social-media. De co-creatieve politiek lijkt daarmee een feit. Transparant en breed gedragen beleid. De nieuwe politieke leiders zien het volk met deze aanpak in elk geval als een volwaardige, intelligente partner, veel meer dan ooit het geval was. Het volk is niet dom en kan niet dom worden gehouden. Er is hier ook een les voor de diaspora te leren, bemoei niet ongevraagd. Surinamers weten wat ze willen!

360 graden politiek
Maar waarom gaan we niet verder. De nieuwe politieke leiders zijn uitstekend begonnen, maar hoe gaan ze na deze warming up verder lopen in deze marathon? Als ze het volk werkelijk een grote dienst willen bewijzen dan moeten ze nu 360 graden politiek inzetten. Wat ik hiermee bedoel? Eenvoudig, doorpakken. Ook de beoogde ministerskandidaten en hoge ambtenaren die in de volgende stap aangewezen moeten worden, kunnen en moeten via deze zittingen gepresenteerd worden. Niet alleen de contouren van de taken, maar ook het profiel van de kandidaat zijn van belang om samen over na te denken. En dit zou getuigen van respect voor het electoraat dat het mandaat geeft om te regeren. 

De hoorzittingen waarin de ministerskandidaten, maar ook bijvoorbeeld de governor van de Centrale Bank van Suriname worden gepresenteerd aan het volk, bijvoorbeeld via een live stream, dienen als een soort openbare sollicitatie. Als u dit een gek of onmogelijk idee vindt, wil ik u toch vragen om in mogelijkheden te denken. Het is realistisch, waarom zouden we het niet doen? Het zijn juist deze mensen die de kwaliteiten moeten hebben om het beleid straks verder vorm te geven en te verdedigen. Ze moeten de betere toekomst waar u naar hunkert voor uzelf en uw kinderen, dichterbij brengen. Een pittige taak die alleen vervult kan worden door competente mensen. En het volk van Suriname heeft het recht om te weten wat bijvoorbeeld de fysieke en mentale stabiliteit is van deze ambitieuze personen is. Wat hebben ze in hun leven bereikt, welke drijfveren hebben ze en waarom denken ze geschikt te zijn voor de functie die ze willen  bekleden. 

Dit is de kans om totale transparantie te creëren over de kwaliteiten van deze personen, voordat ze aan de job beginnen, de right man of woman op de juiste plek. Zo creëer je heel vroeg in het regeerproces ook draagvlak en hoef je niet bij het minste weer te reshufflen, door incompetente bobo’s te ontslaan en weer anderen te benoemen. Met andere woorden: geen benoemingen meer achter gesloten deuren. Geen ruzie of getreuzel meer over wie wel of niet minister mag worden. Hearings als tool voor 360 graden politiek anno 2020; nu doorpakken op de ingeslagen weg. 

Dr. Ashwin Ramcharan RO
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April