Driemaal is scheepsrecht voor ABOP
17 Jun 2020, 22:38
foto


Een veel gehoorde uitdrukking voor het welslagen van een zeer gewaagde actie in het leven is driemaal is scheepsrecht. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat bij de derde poging een bepaalde actie moet slagen. In de recente nationale politiek hebben we ervaren dat de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij(ABOP) nu voor de derde keer kort na elkaar regeerverantwoordelijkheid verwerft. 

Van  2005 tot 2010 was het historisch dat de ABOP in A-Combinatie verband, bestaande uit ABOP, BEP en SEEKA, deelnam aan een regeercoalitie met het Nieuw Front. Van 2010 tot 2015 werd er met de NDP gecollaboreerd in een regering. Nu zitten we in 2020 en is er ondertussen, na de jongste electorale ronde van 25 mei 2020, een samenwerking gesmeden met de VHP, NPS en PL, om de nationale ontwikkeling van Suriname ter hand te nemen.

In 2005 was de euforie ongekend. Binnen en buiten Suriname werd er lovend gesproken over de samenwerking in A-Combinatie verband en de deelname aan de regeercoalitie. De binnenlandbewoners kregen uiteindelijk de ruimte om politieke acties te ondernemen om eindelijk te geraken uit de sociaal-maatschappelijke en economische achterstandspositie. Het mandaat dat werd verkregen, werd niet begrepen door de leiders en door gebrek aan uniformiteit in beleid van drie samenwerkende partijen kon men het maximale er niet uit halen.

Door allerlei politieke manoeuvres werd de eenheid fragiel en de samenwerking kwam, vanwege onoverbrugbare meningsverschillen, kort voor de verkiezingen in 2010 op ernstige losse schroeven te staan. Dit leidde tot de zo fameuze “ laat is laat” en mocht de politieke combinatie in een aantal kiesdistricten niet deelnemen aan de verkiezingen. Met de wrange nasmaak hiervan werd het een moeizame coalitievorming met de NDP. Op gegeven ogenblik werd de animositeit tegen elkaar onhoudbaar door de divergerende opvattingen over onder andere de personele invulling van politieke posten in het kabinet met de NDP.

Uiteindelijk werd de BEP uit de coalitie gezet en dat betekende het einde van de A-Combinatie. In deze twee regeertermijnen werd het politieke draagvlak in onvoldoende mate aangegrepen om te werken aan de ontwikkelingsachterstand van het binnenland. De leiders hadden zich meer bezig gehouden met de facilitering van mensen in hun directe omgeving en dat leidde vaak tot irritatie onderling.

Nu is de ABOP voor de derde maal wederom aan zet en gehoopt wordt dat genoeg lesgeld is betaald en dat men zich niet wederom schuldig zal maken aan de eerder gemanifesteerde misstappen. Het politieke mandaat dat is afgegeven door met name de achterban van de ABOP, zal serieus moeten worden opgepakt en zullen daadwerkelijk concrete stappen moeten worden gezet om duurzame ontwikkelingen neer te zetten in het achterland.

Toegegeven moet worden dat het geen eenvoudig karwei zal zijn uitgaande van de precaire financiële situatie van Suriname. Maar met de juiste instelling en openhartigheid, gaat het binnenland met ABOP in de coalitie een uitstekende toekomst tegemoet. Driemaal is scheepsrecht.

Ettiré Patra

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April