Bhumi’s en Subu’s, your country needs you now!
17 Jun 2020, 10:27
foto


Spelregels voor Buitenlandse Surinamers “Subu’s”
“Don’t ask what your country can do for you, but what you can do for your country!” zei John F Kennedy. Net zo inspirerend klinkt het document “Diaspora beleid en aanbevelingen”,  recent gepresenteerd door de Nederlandse afdelingen van de nieuwe coalitiegenoten. Het geeft hun visie en wensen bij het regeerakkoord 2020-2025 en van belang ook voor het volk  om de mogelijke emoties die dit stuk oproept, te beschouwen. Door die emoties en wellicht pijn te benoemen kan men overgaan tot de praktische kant, de operationele uitwerking. Ik waag een poging. Denk mee.


Waar waren ze toen het slecht ging?

Deze vraag is de eerste die terecht opkomt bij hen met een Surinaams paspoort, die zijn gebleven ondanks de slechte tijden. Een begrijpelijke menselijke reactie. Het bescheiden antwoord op deze vraag is: men stond naast u, lieve mensen, broeders, zusters, familieleden, men heeft geholpen op hun manier. Als dat niet voldoende was en verkeerd is overgekomen, dan vraagt men uw begrip en vergiffenis! Surinamers in het buitenland, de Subu’s, worden in Suriname niet altijd omarmd. De Surinaamse Brasa is verkoeld. Subu’s worden als betweterige klagers, vervelende critici, onroerend goed prijsopdrijvers gezien. Ook zijn het potentiële concurrenten op de arbeidsmarkt, vooral als het gaat om politieke en ambtelijke functies. Hoe dit op te lossen?

Hier kunnen we misschien leren van Maleisië en Brunei. In Maleisië krijgen de Bhumiputra’s (Sanskriet voor “zonen van de aarde”), voorrang op alles en iedereen. Het systeem heeft zich bewezen in deze olieparadijzen met een diverse etnische samenstelling. In de Surinaamse realiteit zou dit kunnen betekenen dat de geboren Surinamers, de Bhumiputra’s (Bhumi’s) als houders van het Surinaams paspoort, voorrang hebben bij sollicitaties aangaande publieke of maatschappelijk cruciale bestuursposten. De Surinaamse Bhumi’s krijgen zowel voorrang bij functies in de commerciële sectoren als bij de benoeming van overheidsfuncties. Is er geen geschikte kandidaat, of ontbreekt in de bestuurssamenstelling net een bepaalde skill, dan kan men anderen overwegen. Hiermee voorkom je dat de Subu’s gaan domineren met hun geld, kennis, ervaring en westerse houding, tot grote ergernis en aversie van de Bhumi’s. De Subu’s zijn in een dergelijk constellatie ondersteunend, de goede reservespelers. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat de tone at the top, de leiding in het land, de verhoudingen tussen de Bhumi’s en de Subu’s goed managed. Samenleven, samenwerken, win-win, de ultieme symbiose tussen de Bhumi’s en de Subu’s.

Wat kunnen Subu’s betekenen voor Bhumi’s?

Veel! Maar de Bhumi’s kunnen veel zelf en de Subu’s moeten die autonomie respecteren. De Subu’s doen van een afstand misschien goede dingen, maar het kan beter georganiseerd, transparanter en geïnstitutionaliseerd. Naast geldovermakingen en pakketten wordt er al aardig wat gedaan aan kennisuitwisseling tussen Subu’s en Bhumi’s. Met bijvoorbeeld meer digitale hulpmiddelen en infrastructuur kan de goederenhandel, new business development, verbeteren. Stel je voor een speciale digitale Surinaamse Marktplaats, waar internationale aanbieders en vragers bij elkaar worden gebracht. Wie bouwt die Surinaamse Alibaba (of is het er al en loop ik gewoon achter?).

Voor de aankoop van grond door Subu’s geldt hetzelfde. Transparantie en voorkomen dat het prijsopdrijvend werkt voor de Surinaamse Bhumi’s. Dit kan niet anders dan door met twee maten te meten. Voortaan betalen de Bhumi’s minimale overdrachtsbelasting en andere grond gerelateerde belastingen. Buitenlandse investeerder, ook de Subu’s moeten iets meer betalen. Dit hoeft niet als oneerlijk of ontmoedigend ervaren te worden, als het maar transparant en helder vastgelegd is in de regelgeving. Voor de meer draagkrachtige Subu’s is het nog steeds aantrekkelijk dan in Nederland of in het buitenland te investeren en belastingen te betalen. Ze hebben namelijk nog steeds hun Surinaamse droom, te wonen en sterven in het geboorteland. Dat is een luxe. Een droom kost geld en offers, maar dergelijke offers moeten niet nadelig zijn voor de overige Surinamers. De Subu’s zijn zeker bereid het te betalen, en velen doen het al.

Nog een win-win? De erkenning van de dubbele nationaliteit zou in combinatie met de  “Bhumiputra regeling” goed kunnen, want de eventuele veronderstelde dominante positie van Subu’s valt weg en tegelijkertijd geeft het meer positieve impuls aan de economie. Kortom een fast-lane op bepaalde vlakken voor Subu’s helpt. Als de Subu’s zich welkom voelen en bewegen, des te sneller delen ze geld en kennis dat weer ten goede komt aan de  portemonnees van de Bhumi’s. Deze symbiose als deel van de Surinaamse ecologie is dan rond, want we delen dezelfde tafelmanieren al.

Drs. Djietendra Gopal




Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March