Deel export boulanger naar EU voorlopig stopgezet
17 Jun 2020, 08:31
foto


Er is opnieuw overleg geweest tussen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar en de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), over de vele intercepties van agrarische exporten naar de Europese Unie. Bij het overleg, maandag, kwam naar voren dat Suriname aan top staat van de lijst. Afgesproken is dat de export van boulanger wordt stopgezet voor exporteurs die bij de afgelopen export, notificaties hebben ontvangen voor dit product.

De exporteurs zullen via hun afnemers in Nederland trachten de reden voor de notificatie te achterhalen. Zij zullen ook nagaan wat de gestelde tijd is voor het testen van de binnengekomen groenten. De veld - en exportinspecties zullen op dezelfde wijze worden gecontinueerd, meldt de voorlichting van LVV.

Bij het overleg zijn de eerder gemaakte afspraken over de export van groenten en fruit naar de EU, met name Nederland, geëvalueerd en waar nodig aangepast of wederom bekrachtigd. Parmesar heeft tijdens het gesprek aangegeven wat het belang is van goede kwaliteit van producten op de internationale markt en benadrukt dat moet worden voorkomen dat Suriname wordt geschrapt van de lijst om te mogen exporteren naar de EU.

Parmessar heeft vandaag ook een onderhoud gehad met de staf van het ministerie, vertegenwoordigers van de groente-exporteurs, de directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij en de Suriname Air Cargo Services. Er zal een zoom meeting worden georganiseerd tussen de National Plant Protection Organization, NPPO (Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen Suriname) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit Nederland (NVWA), met vertegenwoordigers van de groente exporteurs, zegt de voorlichting van LVV.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March