Covid-team ontvangt bond Rosebel Gold Mines
16 Jun 2020, 02:48
foto
Sinds vrijdag liggen de werkzaamheden op Rosebel Gold Mines te Brokopondo volledig stil.


Het aantal Covid-19 positief geteste werknemers bij de Iamgold/Rosebel Gold Mines is gestegen naar vijf. Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO), zegt aan Starnieuws dat de situatie sinds vrijdag bijna hetzelfde is gebleven. Het werk ligt al vier dagen stil. 

“De directie heeft gedeeltelijk aan een van de eisen voldaan. Er is gestart met het ontsmetten van enkele barakken. Maar nog niet allemaal,” zegt Biswane. Hij geeft aan dat er elf van de barakken en keukens en kantoren zijn ontsmet. “Ze zijn aan het onderhandelen dat alle barakken een behandeling krijgen”. Biswane geeft aan dat de bond dinsdag wordt ontvangen door het Nationaal Covid-19 managementteam. Hij deelt mee dat er over de huidige Covid-19 situatie gesproken gaat worden “met name over de werknemers hun situatie op de werkplek”. De bond vindt het niet kunnen dat de leiding van het bedrijf ervoor kiest een rechtszaak aanhangig te maken boven dialoog.

De bond is sinds vrijdag in beraad. Geëist wordt een volledige naleving van de Covid-19 maatregelen. Dat er gestart is met het reinigen van enkele barakken, wordt als eerste stap gezien in de goede richting, merkt Biswane op. Hij meent echter dat het bedrijf alles moet aanpakken. Het is niet dat de arbeiders niet willen werken, maar de situatie eist dat de omgeving veilig genoeg moet zijn. 

De woordvoerder van de bond merkt op dat de raadsman ook aanwezig zal zijn bij de gesprekken met het Nationaal Covid-19 managementteam. De bond heeft gevraagd naar een aangepast werkschema naar aanleiding van de huidige situatie. Echter wordt het voorgestelde werkschema van 28 dagen werken en 14 dagen vrij gehandhaafd. Gwendoline Babel, onderdirecteur van directeur Nationale Veiligheid, deelde maandag bij de 'briefing' mee dat er gesproken zal worden over de situatie te Rosebel. 

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April