Chaotische situatie bij verstrekken Covid-pakketten
16 Jun 2020, 01:36
foto
Honderden zijn maandag getogen naar diverse locaties van Sociale Zaken & Volkshuisvesting om Covid-19 pakketten op te halen. De situatie was chaotisch. (Foto's: René Gompers)


Het is maandag enorm druk geweest bij het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting (Sozavo) aan de Waterkant, O.S. Munder en andere locaties. Van heinde en verre zijn honderden mensen voedselpakketten komen ophalen. Van “2 meter afstand houden” is er geen sprake. Zelfs tot onder de tent waar de pakketten liggen, begeven de mensen zich. Angela Salmo, directeur  van Sociale Zaken, is druk in de weer tussen de mensen. Ze deelt mee dat 20.000 personen zich online hebben aangemeld om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. Maandag zijn in Paramaribo en Wanica ruim 2500 pakketten verdeeld. 

Salmo helpt zoveel mogelijk seniore burgers aan het “grote en stevige” voedselpakket. Niet iedereen is in staat om het in één keer weg te dragen. Sterke mannen helpen graag de pakketten te verplaatsen. Op O.S Munderbuiten te Munder, is het ook een drukte. Ook hier zijn er militairen die de orde helpen handhaven. Sommigen helpen ook met het dragen van de pakketten. Haast iedereen komt met een grote zwarte zak om al de blikjes, flesjes, zakken en dozen aan voedsel, in te doen. Auto’s rijden af en aan om de mensen met hun pakketten op te halen. Taxi’s rijden meerdere ritten naar en van de plek. 


Het is iets na 17.00 uur. Het verkeer neemt langzaam aan af, omdat de complete lockdown om 18.00 begint. Maar dat maakt de mensen niet uit die hun pakket zijn komen halen. Bij Sozavo ook niet. Daar is het nog drukker. “Ik denk niet dat de politie moeilijk gaat doen,” merkt een jongedame op. “Kijk, dit is mijn toestemmingsbriefje,” geeft ze aan wijzend naar haar pakket. Ze wacht op haar rit naar huis. Salmo deelt mee dat ze met de politie heeft afgesproken dat er rekening gehouden wordt met de mensen die nog laat over straat zullen zijn. Ze geeft aan dat de pakketten laat zijn binnengekomen en de verdeling dus ook later heeft plaatsgevonden. Om 13.00 uur zou men beginnen met het verstrekken van de Covid-19 pakketten.

Het gaat er chaotisch aan toe. Salmo vindt het “vreselijk” dat het er zo aan toe gaat. “En ook als je de mensen toespreekt, luisteren ze veelal niet,” geeft ze aan. “Ze komen pas tot rust wanneer ze het pakket al in handen hebben. Ze verkeren ook in een stukje onzekerheid; ga ik wel of niet krijgen. Wij hebben ze verzekerd dat als ze voldoen aan de vereisten, ze sowieso in aanmerking komen voor een pakket. We vragen ze ook om rekening te houden met de gezondheid… maar het lukt maar niet. Helaas.” 


Een vrouw die haar pakket te O.S. Munder ontvangt, bekijkt de inhoud. 

Er worden op acht locaties pakketten verdeeld, per dag 700 bij Sozavo en 250 op de andere locaties, in Paramaribo en Wanica, licht Salmo toe. Met hulp van andere organisaties die ook voedselpakketten verdelen, zijn er de afgelopen week meer dan 2000 pakketten verstrekt. Salmo roept de mensen op om zich te houden aan de regels. “Ten eerste, ga naar de dichtstbijzijnde plek waar er pakketten worden verdeeld. Twee; gaat u uit huis op de dag dat uw letter aan de beurt is. Niet als vandaag dat mensen van heinde en verre zijn gekomen met als excuus; “we willen zeker zijn dat we een pakket krijgen.”  We registreren door. We zorgen ervoor dat iedereen die voldoet aan de vereisten, wel een pakket krijgt.” 

Minister André Misiekaba heeft intussen besloten dat het verstrekken van pakketten vandaag niet doorgaat. Er komt eerst een evaluatie waarna bekendgemaakt wordt gemaakt wanneer de pakketten uitgedeeld zullen worden. Tot laat gisteravond zijn er nog pakketten verdeeld op sommige locaties. 

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April