Europa heropent grenzen, China ziet nieuwe virusuitbraak
15 Jun 2020, 14:18
foto
De grafiek laat zien hoe snel de sterfgevallen door Covid-19 in geselecteerde landen zijn gestegen. (Foto: AFP)


Een reeks EU-landen heeft vandaag zijn grenzen geopend voor mede-Europeanen na maanden van coronavirus-beperkingen. Aan de andere kant vecht China tegen een nieuwe uitbraak die de angst voor een tweede golf heeft aangewakkerd.

Aangezien de aantallen besmettingen en doden de afgelopen weken in veel delen van Europa zijn afgenomen, hebben regeringen de pijnlijke beperkingen die levens hebben gered, maar de economieën hebben verwoest versoepeld. België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Oekraïne behoorden maandag tot degenen die de grensbeperkingen opheffen, terwijl winkels en openluchtattracties in Engeland hun eerste klanten sinds maart verwelkomen en in Parijs mochten cafés en restaurants volledig heropenen.

"We zijn wanhopig op zoek naar toeristen, we hebben ze nodig en we willen ze. Als we de mensen niet hebben, hoe zullen we dan overleven", zegt Michalis Drosos, die werkt in een souvenirwinkel in Fira, de hoofdstad van het Griekse eiland Santorini.

In Latijns-Amerika komt de pandemie echter in een stroomversnelling, en Iran en India hebben melding gemaakt van zorgwekkende toename van sterfgevallen en infecties - wat de bezorgdheid over de uitdagingen waarmee de wereld in de lange strijd tegen Covid-19 te maken krijgt, zal vergroten.

China, waar het virus eind vorig jaar opdook, was het eerste land dat begin dit jaar extreme bewegingsbeperkingen oplegde, waardoor de lokale transmissie tot bijna nul werd gedwongen toen de crisis de rest van de wereld in zijn greep kreeg. Maar gezondheidsfunctionarissen meldden maandag 75 gevallen van de luchtwegaandoeningen in Beijing, waar de nieuwe cluster is gekoppeld aan een groothandelsmarkt voor levensmiddelen.

Stromen van mensen stonden in de rij in een stadion in Beijing terwijl massatests werden uitgevoerd en een strikte afsluiting werd uitgebreid tot 21 buurten in Beijing.

VS noteert laagste dagelijkse tol
Wereldwijd zijn meer dan 430.000 mensen gestorven aan Covid-19, bijna halverwege een jaar waarin talloze levens zijn veranderd en de wereldeconomie is geteisterd door de crisis. De Verenigde Staten - verreweg het zwaarst getroffen land met meer dan 115.700 geregistreerde dodelijke slachtoffers - meldde op zondag het laagste 24-uurs dodental sinds het infectiecijfer halverwege april piekte.

De regering van president Donald Trump heeft opgemerkt dat sommige deelstaten nieuwe opflakkeringen hebben gezien, maar dringt erop aan dat de economie niet zal worden stilgelegd, zelfs niet als er een nieuwe golf ontstaat. Maar de aandelenmarkten zakten maandag opnieuw in de vrees dat een toename van infecties de rem zou kunnen zetten op de versoepeling van de lockdowns en de hoop op economisch herstel in de war zou sturen.

'Kleine uitbraken onvermijdelijk'
Het zwaarst getroffen land van het Midden-Oosten, Iran, meldde zondag een opleving. Er werden voor het eerst in twee maanden meer dan 100 nieuwe virusdoden op één dag geregistreerd.

Toenemende infecties in India hebben de precaire toestand van het gezondheidszorgsysteem duidelijk gemaakt. Alleen al in de hoofdstad worden dagelijks meer dan 1.000 nieuwe gevallen gemeld. Mortuaria in New Delhi zitten vol met lichamen en begraafplaatsen en crematoriumpersoneel zegt dat ze de achterstand van slachtoffers niet kunnen bijhouden.

Er zijn ook twee nieuwe uitbraken geweest in Rome, met 109 infecties, waaronder vijf sterfgevallen die in een ziekenhuis zijn gediagnosticeerd en 15 gevallen die zijn ontdekt in een door krakers bewoond gebouw.

"Het betekent dat het virus zijn besmettelijkheid niet heeft verloren, het verzwakt niet ... we moeten op onze hoede blijven", vertelde adjunct-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie Ranieri Guerra aan journalisten. "Dergelijke micro-uitbraken waren onvermijdelijk, maar ze zijn beperkt in tijd en ruimte. En vandaag hebben we de tools om ze te onderscheppen en op te sluiten."

In de kathedraal van Lima worden meer dan 5.000 portretten van Peruaanse slachtoffers van Covid-19 tentoongesteld. (Foto: AFP)

'Het wordt een feestje'
Ondanks de angst voor nieuwe clusters, maken veel landen stappen naar semi-normaliteit. In Parijs juichten restaurant- en café-eigenaren nadat de regering zei dat ze hun eetgelegenheden opnieuw konden openen, drie maanden nadat ze waren gesloten om de uitbraak van het coronavirus af te remmen. Tot nu toe konden restaurants in en rond de hoofdstad alleen klanten bedienen op buitenterrassen, ook al zijn restaurants in de rest van het land eerder deze maand volledig geopend.

"Het wordt een feest", vertelde Stephane Manigold, eigenaar van vier Parijse restaurants, waaronder het tweesterren Maison Rostang, aan AFP.

In Engeland zullen duizenden niet-essentiële retailers, zoals boekhandels en elektronicazaken, hun eerste klanten verwelkomen sinds ze eind maart hun winkelactiviteiten stopzetten. Drive-in bioscopen, safariparken en de buitendelen van dierentuinen zullen ook kunnen heropenen, terwijl gebedshuizen ook hun deuren weer zullen openen voor individueel gebed.

Egypte zegt dat het in juli zijn deuren zal openen voor toeristen naar badplaatsen, en Machu Picchu in Peru zal volgende maand ook heropenen, hoewel het het aantal dagelijkse bezoekers sterk zal verminderen.

En topvoetbal zet zijn terugkeer in Europa voort met de Engelse Premier League die deze week, dagen na de Spaanse La Liga, zijn langverwachte comeback maakt.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April