Situatie Rosebel Gold Mines verergert; 3e besmette werker
15 Jun 2020, 00:00
foto
Vanaf vrijdag is het werk bij Iamgold/Rosebel Gold Mines neergelegd. Tussen de bond en de directie zijn er ook geen gesprekken gevoerd.


De bond bij Iamgold/Rosebel Gold Mines vindt het niet in de haak dat de directie van de multinational geen dialoog wil, maar de gang naar de rechter heeft ingezet. Intussen is een derde werknemer positief getest op Covid-19. Secretaris-generaal Johan Seymor  en woordvoerder Otmar Biswane zeggen aan Starnieuws dat de bond open staat voor dialoog, maar de directie niet wil praten. Het werk ligt sinds vrijdag stil bij het goudbedrijf. 

De bond eist volledige naleving van de Covid-19 maatregelen, terwijl de directie stelt zich wel degelijk hieraan te houden. Het bestuur vindt dat de praktijk anders uitwijst, want diverse ruimten zijn nog steeds niet schoongemaakt. De directie heeft aangegeven dat het om een wilde staking gaat, want het is niet duidelijk waarom het werk is neergelegd. Intussen heeft het bestuur ook contact gemaakt met zijn raadsman. Benadrukt wordt dat het bestuur openstaat voor communicatie om het probleem op te lossen. 

Zolang de directie het bestuur niet te woord staat over de veiligheid van de werknemers, blijft de bond in beraad. De werkers zijn niet eens met het voorgestelde werkschema van 28 dagen werken en 14 dagen vrij. Nu steeds meer mensen besmet raken, wil de bond dat alle vertrekken gereinigd worden. Verder moeten de werkers ook in quarantaine gaan om te voorkomen dat ze hun gezin besmetten. 
Advertenties