Kaapverdië arresteert zakenman dichtbij president Maduro
14 Jun 2020, 06:31
foto


De autoriteiten van Kaapverdië hebben een zakenman gearresteerd die door de VS is beschuldigd van corrupte betrekkingen met de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De Colombiaanse Alex Nain Saab werd afgelopen juli door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd wegens witwassen van geld.

De 48-jarige werd vrijdag aangehouden op een "red notice" van Interpol als gevolg van de aanklacht. Saab reisde naar verluidt met een Venezolaans vliegtuig naar Iran en was in Kaapverdië gestopt om bij te tanken.

Zijn advocaat in de Verenigde Staten, María Domínguez, bevestigde de arrestatie, maar weigerde commentaar te geven. De Amerikaanse regering beschuldigt Saab ervan een voorman te zijn van president Maduro in een groot netwerk van witwassen en corruptie.

Hij wordt ervan beschuldigd grote bedragen te verdienen aan overgewaardeerde contracten, evenals aan Venezolaanse systemen van door de overheid vastgestelde wisselkoersen en gecentraliseerde import en distributie van basisgoederen. Venezuela kampt met chronische tekorten aan voedsel en medicijnen als gevolg van jaren van politieke en economische crisis.

"Saab werkte samen met insiders van Maduro om een ​​grootschalig corruptienetwerk te runnen dat ze harteloos gebruikten om de uitgehongerde bevolking van Venezuela uit te buiten," zei de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, toen de sancties werden aangekondigd. "Ze gebruiken voedsel als een vorm van sociale controle, om politieke aanhangers te belonen en tegenstanders te straffen, terwijl ze honderden miljoenen dollars in hun zak steken door een aantal frauduleuze regelingen."

Saab werd ook gezocht voor het witwassen van geld in zijn geboorteland Colombia, waar hij wordt beschouwd als een voortvluchtige van justitie.

Washington heeft president Maduro al lang beschuldigd van het leiden van een corrupt regime in Venezuela - een aanklacht die hij herhaaldelijk heeft verworpen. In maart beschuldigde de VS hem en andere hoge functionarissen in het land van 'narco-terrorisme'.

De regering-Trump steunt de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zich vorig jaar tot interim-president verklaarde.
Advertenties