Ode aan de vrijwilligers die helpen met pakketten
14 Jun 2020, 02:46
foto


Sinds de verschillende Covid-maatregelen die geïmplementeerd zijn door de overheid om een erge corona verspreiding tegen te gaan, is een groot aantal mensen beperkt geworden in het zelfstandig voorzien in hun levensbehoeften. Het gaat om o.a. mensen die in de horeca zitten, marktpersoneel, bouwsector, toerisme, entertainment, e.d. werken. Overigens heeft Suriname een redelijk grote informele sector van, naar schattig door het ILO van, 20% van de totale formele economie. Deze wordt bemand door verschillende soorten hosselaars. Dezen zijn mensen die gewend zijn hard te werken voor hun dagelijkse kost zonder een gedegen administratie op na te houden noch ergens geregistreerd te zijn en die nu extreem worden beperkt in het onderhouden van zichzelf en hun gezinnen. 

Economie
Dagelijks eten op tafel zetten, huishuur betalen, leningen aflossen en de nutsvoorzieningen betalen, worden bijna onmogelijk. Maar ook bedrijven derven enorme inkomsten en kunnen daardoor arbeiders niet betalen. In de economie is alles met elkaar verbonden en er ontstaat door het platleggen daarvan een enorme verstoring. Alles zit vast!! De Covid-maatregelen op zich zullen enorme desastreuze gevolgen hebben op de economie en dat zal resulteren in hele grote werkloosheidscijfers. De effecten van 70% werkloosheid kun je al sinds jaar en dag merken aan Haïti.  En in Aruba is recentelijk de werkloosheid als gevolg van de TOTAL LOCKDOWN gestegen van 7% naar 77%. Suriname heeft vóór corona een werkloosheid variërend tussen 6% en 14% gekend. Wij kunnen een stijging niet permitteren!

Mens centraal
Alhoewel de overheid haar best doet om het aantal mogelijke toekomstige coronadoden te beperken is duidelijk te merken dat de schade die de total-lockdown zeker zal hebben op duizenden Surinamers even erg of erger zal zijn. Denk maar aan: Extreme stijging van werkloosheid, criminaliteit, zelfdoding, hongersnood, inkrimping van de economie, verstoring van het onderwijs, depressie, etc. Elke beperking van het recht om je vrij te mogen bewegen is inhumaan! Mensen die momenteel al niet weten hoe zij en hun kinderen morgen zullen eten en overleven houden zich voorlopig nog stil, maar dit zullen zij niet veel langer kunnen volhouden! U weet wie u bent en u verdient dit niet!

Voorstellen
In de wandelgangen is er ruis omtrent de werkelijke doodsoorzaken van ten minste 1 'coronadode', alsof diegene mogelijk a.g.v. verschillende andere kwalen zou kunnen bezwijken. Echter elke dode is er eentje te veel, maar een helder en duidelijk onderzoek van de meest mensvriendelijke aanpak waarbij bijvoorbeeld alleen de dagloners onder strenge voorwaarden wel kunnen werken zou op zijn plek zijn i.p.v. snelle extreme maatregelen waar we op lange termijn mogelijk veel spijt zullen hebben. 

- Een middenweg lijkt mij eerder om de avondklok van 18.00–06.00 u voorlopig te handhaven, zodat mensen nog steeds een menswaardig bestaan kunnen leiden en desnoods bij elke publieke plek strakke controle te zetten om te zorgen voor handhaving van Covid-maatregelen.

- Indien de overheid toch vindt dat de total-lockdown voorlopig moet blijven, dan zou naar een zeer efficiënte en effectieve wijze moeten worden gezocht om er daadwerkelijk z.s.m. voor te zorgen dat elk huishouden wordt voorzien van een bepaald overlevingsbedrag om te kunnen voldoen aan haar betalingsverplichtingen en inkopen voor voeding en drank. Ik stel voor om dit volgens dezelfde structuren waarlangs de verkiezingen zijn georganiseerd te doen. De registratie en afgifte kunnen geschieden volgens dezelfde lijsten, welke reeds o.b.v. ID-nummers en huisadressen zijn samengesteld. De afhandeling kan geschieden per stembureau en door dezelfde mensen die die bureaus eerder hadden bemand. Dezen zouden natuurlijk ook de nodige veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen en de juiste veiligheidskleding en andere toerusting moeten krijgen. Elk stembureau wordt gecontroleerd door een vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën om er zorg voor te dragen dat er verantwoord wordt omgegaan met de middelen van het noodfonds (SRD 400.000.000).

- Verder stel ik voor om zo spoedig mogelijk al de burgers die zich belangeloos inzetten om nu al vele behoeftigen te voorzien van pakketten te installeren als officiële (veld) vertegenwoordigers van het Covid-team. Zij zouden voorzien kunnen worden van een budget dat voortvloeit uit het noodfonds, en een team om hen te begeleiden in het distribueren van de pakketten. Deze mensen hebben bewezen hun bijdrage te willen leveren, maar zullen zonder de middelen en ondersteuning van de overheid helaas niet veel kunnen betekenen.

Feit is dat deze situatie niet langer zo kan doorgaan! Surinamers, de Surinaamse economie en Suriname gaan aan de huidige situatie kapot, terwijl wij corona bestrijden! DIT KUNNEN WIJ, DE SLACHTOFFERS, NIET ZO LATEN…. Respect voor degenen die hun best doen, maar het moet en kan anders!

Contactpersoon: Bryan Boerleider (+597 876-0243)
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April