Ondanks maatregelen twee Covid-19-gevallen bij Rosebel Goldmines
13 Jun 2020, 14:50
foto


Bij Rosebel Goldmines zijn twee werknemers positief getest. Volgens het bedrijf hadden deze werknemers bij aankomst geen symptomen. De huidige situatie legt de uitdagingen bloot die de asymptomatische besmettingsgevallen met zich meebrengen, zegt het bedrijf in een persbericht.

Het personeel bij het goudbedrijf heeft sinds gisteren het werk neergelegd. De personeelsbond wil toepassing van de maatregelen zoals uitgevaardigd door het Covid-19 managementteam. Rosebel benadrukt in haar verklaring dat bij elke beslissing met betrekking tot positieve gevallen, verdachte en of contacttracering, volgens de richtlijnen van het BOG wordt gewerkt. "Rosebel heeft geen mandaat om zelfstandig te beslissen hoe in deze gevallen te handelen. Wij volgen de regels van het Nationaal Covid-19 Managementteam zoals gecommuniceerd door BOG."

De directie zegt ook dat het besluit van de werknemers en de vakbond binnen het bedrijf om het werk neer te leggen zal worden afgehandeld volgens de bestaande protocollen en de geldende cao. Zij zegt dat in april aan de vakbond was voorgesteld om tijdelijk een aangepast werkschema van 28 dagen en 14 verlofdagen in te voeren, "helaas is dit door de bond verworpen." Volgens de directie zou het voorgestelde werkschema het personenverkeer van en naar de Rosebel Mine Site aanzienlijk hebben beperkt.

Het bedrijf zou ook sinds maart verschillende preventieve maatregelen hebben ingevoerd om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Zo zijn er nieuwe normen voor de toewijzing van kamers, waarbij er wordt gestreefd naar twee personen per kamer, één tijde ns de nachtdienst en één tijdens de dagdienst. Deze maatregelen zijn volgens de Rosebel-directie besproken met de vakbond en zijn ook door gecommuniceerd met de werknemers op 11 juni. "Rosebel opereert al geruime tijd uitsluitend op essentiële diensten en het aantal medewerkers is sterk gereduceerd."

Het persbericht van Rosebel Goldmines kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif pb_Rosebel_Goldmines_20201306.pdf                
Advertenties