Piek Covid-19 nog niet bereikt in Latijns-Amerika
13 Jun 2020, 16:49
foto
Met dagelijks toenemende infecties en sterfgevallen is de piek van het nieuwe coronavirus nog niet bereikt in Latijns-Amerika. (Foto: AFP)


Het aantal gevallen van coronavirus is sterk toegenomen in veel Latijns-Amerikaanse landen en de gezondheidsautoriteiten zeggen dat het nu het epicentrum is van de wereldwijde pandemie. Brazilië heeft meer dan 800.000 bevestigde gevallen gehad - de op één na hoogste ter wereld.

Andere landen in de regio, waaronder Mexico, Chili en Peru, worstelen ook met het beheersen van grote uitbraken.

Het eerste bevestigde geval in Latijns-Amerika werd op 26 februari in Brazilië vastgesteld, hoewel onderzoekers hebben aangegeven dat er al in januari gevallen waren. Het coronavirus heeft zich sindsdien verspreid naar elk land in de regio.

Volgens het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn er meer dan 1,5 miljoen gevallen geregistreerd en zijn er meer dan 70.000 mensen gestorven. Dit zijn minder gevallen en sterfgevallen dan in Europa en de VS, maar testen zijn bij lange na niet zo wijdverbreid en sterfgevallen worden mogelijk te weinig gerapporteerd.

De twee dichtstbevolkte landen van Latijns-Amerika, Brazilië en Mexico, kenden de meeste doden, respectievelijk meer dan 40.000 en 15.000. Peru heeft het 8e hoogste aantal gerapporteerde gevallen ter wereld en meer dan 6.000 bevestigde sterfgevallen.

En onderzoekers zeggen dat deze landen mogelijk aanzienlijk minder sterfgevallen rapporteren, waarbij veel gevallen niet worden gediagnosticeerd.

Chili meldt elke dag duizenden nieuwe gevallen van het coronavirus, met meer dan 2.600 doden.

Ecuador heeft de meeste doden per hoofd van de bevolking in de regio - met ongeveer 22 per 100.000 mensen. De gemelde dagelijkse gevallen in Ecuador zijn gestabiliseerd, maar dit is niet de trend in veel andere landen in de regio.

Piek nog niet bereikt

In tegenstelling tot de VS en de meeste landen in Europa, zien veel landen in Latijns-Amerika hun dagelijkse gevallen en sterfgevallen toenemen. Als je naar Brazilië, Mexico en Peru kijkt, vergeleken met twee van de zwaarst getroffen landen in Europa in termen van sterfgevallen - het Verenigd Koninkrijk en Italië - zie je dat de dagelijkse sterfgevallen in deze Latijns-Amerikaanse landen toenemen, terwijl ze elders afnemen.

Het hoofd van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), Dr. Carissa Etienne, heeft gewaarschuwd dat het coronavirus zich "exponentieel" verspreidt in veel delen van de regio. Het aantal sterfgevallen in Brazilië, Mexico en Peru verdubbelt ongeveer elke twee tot drie weken.

Een studie van de Universiteit van Washington heeft gewaarschuwd dat het dodental in Brazilië begin augustus zou kunnen oplopen tot 125.000 - dat is een drievoudige stijging ten opzichte van het huidige geregistreerde aantal.

Dr. Etienne heeft gezegd "onze regio is ongetwijfeld het epicentrum geworden" van de pandemie. Latijns-Amerika rapporteert nu consequent meer dagelijkse gevallen dan de VS en Europa. En experts zeggen dat de piek van de epidemie in sommige Latijns-Amerikaanse landen nog een paar weken verwijderd is.

Aangezien de dagelijkse gevallen blijven stijgen, bestaat de vrees dat de gezondheidszorgstelsels overweldigd kunnen worden, zoals al het geval was in Ecuador.

Pilar Mazzetti, die het coronavirusbeleid van de Peruaanse regering leidt, heeft gezegd: "We zijn er slecht aan toe. Dit is oorlog."

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het virus herhaaldelijk gebagatelliseerd.

Marcia Castro, een wereldwijde gezondheidsprofessor aan de Harvard University, zegt dat "de reactie in Brazilië verre van ideaal is, en momenteel ontbreekt het aan een uniforme boodschap van de leiding op verschillende niveaus".

Andere landen zoals Argentinië hebben verplichte lockdowns opgelegd. En professor Castro zegt dat het, samen met Uruguay, tot nu toe één van de landen in de regio is die de verspreiding kan beheersen.

Peru had één van de eerste en strengste nationale afsluitingen in de regio, maar toch blijft het aantal infecties en sterfgevallen toenemen. Het heeft de sluiting tot eind juni verlengd.

Aangezien de gevallen in Chili snel toenemen, heeft de regering een verplichte afsluiting in de hoofdstad Santiago aangekondigd. Chili heeft één van de hoogste testpercentages in Latijns-Amerika: ongeveer 40 tests per 1.000 mensen. Maar testen in de hele regio is aanzienlijk lager dan in andere delen van de wereld.

Mexico heeft ongeveer 2 tests per 1.000 mensen uitgevoerd, vergeleken met ongeveer 67 per 1.000 in de VS.

Brazilië heeft ook een laag testpercentage en een studie van de Universiteit van São Paulo Medical School schat dat het aantal infecties wel 15 keer hoger kan zijn dan het officiële cijfer.

President Bolsonaro wil beginnen met het heropenen van de Braziliaanse grenzen ondanks toenemende infecties, maar andere Latijns-Amerikaanse regeringen hebben hun bezorgdheid geuit dat de verslechterende situatie daar gevolgen kan hebben in de hele regio.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April