Nieuwe KLM-Dreamliner 787-10 voor het eerst op Zanderij
13 Jun 2020, 08:44
foto
De nieuwe Dreamliner 787-10 van de KLM is voor het eerst geland op de Johan Adolf Pengel luchthaven, vrijdag. Vandaag neemt het toestel mensen, die gestrand waren, terug naar Amsterdam.


De nieuwe Dreamliner 787-10 van de KLM is vrijdag voor het eerst op de Johan Adolf Pengel luchthaven geland. De vlucht is met cargo aangekomen en volgens planning wordt er zaterdag een repatriëringsvlucht van passagiers uitgevoerd. De KLM heeft toestemming van de autoriteiten gekregen om de vlucht te mogen uitvoeren tijdens de lockdown waarbij ook het luchtruim gesloten is voor vliegverkeer. 

Soerinder Goenai, ondervoorzitter van de bond van luchtverkeersleiders (SATCA), zegt in gesprek met Starnieuws dat het een leuke ervaring is voor de collega’s om het nieuwe KLM-toestel te begeleiden naar de airport. Hij geeft aan dat het om een uniek type toestel gaat dat heel zuinig is. Volgens hem zullen er geen Boeings 747-400 van KLM meer landen op de airport. “Ze willen komen met mooie kisten dus wij moeten die service kunnen aanbieden”. 

De SATCA ondervoorzitter geeft aan heel blij te zijn dat het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie heel snel heeft ingespeeld op de eisen van de bond. Hij doelt op het feit dat de luchtverkeersleiders nu voorzien zijn van de basismiddelen die nodig zijn in verband met de Covid-19 pandemie. Goenai geeft aan dat de medewerkers niet waren voorzien van handsanitizer. Ook heeft het ministerie voorzien dat er een infra-red thermometer aanwezig is voor luchtverkeersleiders. Hiernaast is er ook gezorgd dat zij in een aparte bus worden vervoerd met maximaal 5 personen.

De vakbondsman merkt op dat als het ministerie niet had ingespeeld op het protest van SATCA, er geen mooi moment zou zijn om de Dreamliner 787-10 van de KLM te verwelkomen. “Het zou ook betekenen inkomstenderving".  Goenai geeft aan dat op een normale dag zonder lockdown het heel erg druk zou zijn nabij de airport. Dan zijn er vaak genoeg vliegtuigliefhebbers die graag een foto willen maken. “Vooral van zo een kist”. 
Goenai zegt dat drie weken geleden er ook een unicum was toen de 777-300 van KLM was aangekomen voor cargo van en naar Amsterdam.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April