Militaire inzet faalt bij beschermen Amazonewoud
12 Jun 2020, 18:58
foto
Een luchtfoto toont een ontbost gebied van de Amazone nabij Porto Velho, Rondonia, Brazilië. De foto is van augustus 2019. (Foto: Reuters)


De ontbossing in het Amazone-regenwoud van Brazilië steeg in mei voor de 13e maand op rij, zo bleek uit overheidsgegevens op vrijdag. De inzet van het leger ter bestrijding van de enorme vernietiging van het milieu in de regio heeft niet geholpen.

De vernietiging in het Braziliaanse deel van de Amazone nam in mei met 12% toe, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden, volgens voorlopige satellietgegevens van ruimtevaartbureau INPE. Van januari tot mei steeg de ontbossing met 34% in vergelijking met een jaar geleden tot 2.032 vierkante kilometer, een gebied dat meer dan twee keer zo groot is als New York City.

President Jair Bolsonaro, een voormalige legeraanvoerder, stuurde het leger in mei om de Amazone te beschermen, en herhaalde daarme een soortgelijke stap die hij in augustus vorig jaar maakte toen de internationale verontwaardiging over bosbranden groeide. "Nu, in mei met hen in het veld, bleven de meldingen over ontbossing hoog. Dit is dus geen effectief model om ontbossing tegen te gaan", zegt Cristiane Mazzetti, een boscampagnevoerder voor Greenpeace Brasil.

In plaats van eenmalige militaire operaties, zei Mazzetti, zou de regering permanente, langetermijnplannen moeten versterken om de Amazone te beschermen met behulp van milieu-instanties zoals Ibama, die Bolsonaro agressief heeft proberen te verzwakken.

Bolsonaro verlengde woensdag de militaire inzet met nog eens 30 dagen. Hij heeft aangedrongen op de ontwikkeling van de Amazone, die volgens hem de bevolking uit de armoede zal halen, maar milieuactivisten geven zijn beleid de schuld voor het aanmoedigen van illegale houtkappers, boeren en landspeculanten.

Uit gegevens die zijn vrijgegeven door Mapbiomas, een initiatief voor satellietkaarten, bleek vorige maand dat 99% van de ontbossing van Brazilië in 2019 illegaal was. Wetenschappers zien de bescherming van de Amazone, 's werelds grootste regenwoud, als essentieel om de klimaatverandering tegen te gaan, omdat het enorme hoeveelheden koolstofdioxide absorbeert.

Stijgende ontbossing komt dit jaar bovenop een hoogste punt in 11 jaar in 2019. Op woensdag heeft INPE de cijfers voor 2019 herzien waarbij een ​​stijging van 34% te zien is, vergeleken met de 29,5% in de voorlopige berekening.
Advertenties