Visserscollectief bespreekt zorgpunten met nieuwe coalitie
12 Jun 2020, 05:47
foto
De visserijsector behoort tot de essentiële diensten en mag normaal de netten uitgooien. (Foto: Mark Lall/Visserscollectief)


Het Visserscollectief heeft zijn zorgpunten kenbaar gemaakt aan de samenwerkende partijen, die vooruitlopend op de regeermacht, alvast met maatschappelijke groepen van gedachten wisselen. De Covid-19 maatregelen hebben effect op de sector. "Helaas zijn de visserij activiteiten afgenomen, maar de visaanvoer is nog gegarandeerd, gezien de sector ook valt onder essentiële diensten," zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief. 

De online ZOOM-meeting met de leiders van VHP, ABOP, NPS en PL is donderdag gehouden. Het Visserscollectief stelt het zeer op prijs dat het is aangemerkt als een belangrijke schakel en stakeholder in de visserijsector. Wat in deze periode een obstakel vormt, is de zekerheid van betalingen voor de visproducten, gezien de financiële instellingen waaronder banken niet optimaal werken, waardoor visopkopers moeilijk aan contanten kunnen komen, zegt Lall in gesprek met Starnieuws. 

Andere zorgpunten die met de politici zijn besproken, zijn het vergunningbeleid, management, controle, en de bijdrage die de sector levert aan de economie van Suriname. De bevolkingsvisserij is de hoofdverantwoordelijke voor de eiwitvoorziening, die de voedselzekerheid zou moeten garanderen aan de samenleving. Op jaarbasis levert de visserijsector, na rijst, de grootste bijdrage aan het Bruto Binnenlands Product. Door de export van vis komen deviezen het land binnen. 

De partijen die de nieuwe regering zullen vormen, hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren om de sector te helpen ontwikkelen. Het Visserscollectief heeft aangegeven dat communicatie en overleg cruciaal zijn om samen besluiten te nemen die de sector zullen versterken. Er zal verder gewerkt worden met het Visserscollectief om de zorgpunten en voorstellen goed uit te stippelen op papier, zodat deze structureel aangepakt kunnen worden, zegt Lall. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April