VS verwacht 'transparante en geloofwaardige' verkiezingsuitslag
11 Jun 2020, 03:02
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, noemde Suriname bij naam tijdens zijn persconferentie woensdag. (Beeld: Fox News)


"We kijken uit naar een snelle en geloofwaardige afronding van de stemming in Guyana. We verwachten ook transparante en geloofwaardige resultaten bij de parlementsverkiezingen in Suriname." Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, woensdag tijdens een persconferentie in de Verenigde Staten gezegd.

Hij heeft aangedrongen op een "snelle en geloofwaardige" conclusie voor de nationale hertelling van de stemmen van de algemene en regionale verkiezingen die op 2 maart in Guyana zijn gehouden. In zijn derde verklaring over het verkiezingsproces in Guyana, heeft de bewindsman ook Suriname meegenomen in zijn opmerkingen. Op 25 mei zijn de algemene en regionale verkiezingen gehouden in Suriname. Maar net als in buurland Guyana zijn er ook een aantal perikelen die nog niet hebben geleid tot een definitieve afkondiging van de verkiezingsresultaten.

In Guyana waren de grootste problemen in Regio 4, het grootste kiesdistrict, te vergelijken met de problemen die zich in Suriname in kiesdistrict Paramaribo hebben voorgedaan. Bij hertelling in Guyana is gebleken dat de voorzitter van het hoofdstembureau had gefraudeerd met de processen-verbaal ten gunste van de regeringspartij van president David Granger. Die hebben dan ook geweigerd om het uiteindelijke hertellingsdocument voor Regio 4 te certificeren.

Op 7 april zei Pompeo dat de Amerikaanse regering ernaar uitkijkt om samen te werken met de Guyana Elections Commission en de internationale waarnemersgemeenschap bij het hertellen van stemmen om ervoor te zorgen dat het proces "open, eerlijk, transparant en geloofwaardig" is. Op 9 maart  - zeven dagen na de verkiezingen - tweette Pompeo dat hij had gesproken met de vicepremier van Canada, Chrystia Freeland, over "steun voor democratische transitie in Guyana."

De 35 dagen durende hertelling van de stemming die in alle regio's waren uitgebracht, toonde aan dat de oppositionele People's Progressive Party de verkiezingen met 15.416 stemmen heeft gewonnen. De verkiezingscommissie zal naar verwachting binnenkort een verklaring afleggen. Ook in Suriname wordt gewacht op het bindend verklaren van de verkiezingsresultaten.
Advertenties