Mumbai overtreft Covid-19-piek van Wuhan
10 Jun 2020, 14:36
foto
De Indiase deelstaat Maharashtra is met meer dan 90.000 gevallen de grootste coronavirus-hotspot in het land. (Getty Images)


De financiële hoofdstad van India, Mumbai, heeft 51.000 gevallen van Covid-19 geregistreerd, waardoor het voorbij de piek in Wuhan, China, is gekomen, waar het virus voor het eerst opdook. Het nieuws komt te midden van een golf van infecties in India, die 266.598 bevestigde gevallen heeft. De staat Maharashtra, waarvan Mumbai de hoofdstad is, heeft er 90.000.

Infecties nemen ook toe in de hoofdstad Delhi, waar de autoriteiten tegen eind juli verwachten meer dan een half miljoen gevallen te zullen zien. De stijging valt samen met het besluit van India om de beperkingen te versoepelen na drie maanden van een strikte afsluiting die bedoeld was om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Op 8 juni mochten winkelcentra, gebedshuizen en kantoren weer open. Voordien mochten ook winkels, marktplaatsen en transportdiensten opereren. Maar experts zeggen dat er geen andere optie was dan de afsluiting op te heffen, wat een enorme economische tol eiste van het land.

Miljoenen mensen zijn hun baan en middelen van bestaan al kwijtgeraakt, bedrijven sluiten hun deuren en de angst voor honger dreef massa's migrantenarbeiders  -dagloners- ertoe de steden te ontvluchten, meestal te voet omdat het openbaar vervoer 's nachts werd stopgezet. Velen van hen stierven door uitputting en honger, in wat wel een menselijke tragedie wordt genoemd.

Wekenlang hadden de relatief lage Covid-19-cijfers in India experts in de war gebracht. Ondanks de dichte bevolking, ziekte en ondergefinancierde openbare ziekenhuizen was er geen stortvloed van infecties of dodelijke slachtoffers. Lage testpercentages verklaarden de eerste, maar niet de laatste. De hoop - die ook de regering aanmoedigde om de blokkering op te heffen - was dat de meeste niet-gedetecteerde infecties in India niet ernstig genoeg zouden zijn om ziekenhuisopname te vereisen.

Maar het aantal stijgende gevallen laat zien dat het land eenvoudig een late piek in gevallen zou kunnen meemaken, zeggen experts. Wat hen echter bezighoudt, is dat hoewel de deelstaten de sluitingsperiode gebruikten om de gezondheidsvoorzieningen op te voeren, de ziekenhuizen in de grote steden overweldigd worden. Er zijn beschuldigingen dat veel patiënten met Covid-achtige symptomen worden afgewezen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April