School vanaf midden augustus en 4 vakanties per jaar?
10 Jun 2020, 12:33
foto


Reeds jaren is in ons land de discussie gaande of onze vakanties moeten worden aangepast, en wel in die zin dat het schooljaar eerder wordt afgerond en daarmee het nieuwe schooljaar ook eerder begint. Voorstanders hiervan, onder wie mijn persoon, menen dat onze schoolvakanties dan niet alleen synchroon zullen lopen met die van de regio, maar ook met die van Europa. De studenten die naar het buitenland vertrekken om een vervolgopleiding te genieten, zullen hierdoor een betere aansluiting vinden. Mijn argumenten om de grote vakantie begin juli te laten aanvangen en de school weer midden augustus te laten starten, gaan zelfs verder: er moet ook acht geslagen worden op familiebezoek en ons klimaat.

Wanneer wij in juli nog zwaar moeten studeren voor de laatste toetsen om het schooljaar op het nippertje met goed gevolg af te kunnen ronden, zijn onze doorgaans kleine huizen vaak genoeg bezaaid met logés: ooms, tantes, neven, nichten en andere familieleden uit Nederland die hun zomervakantie in Suriname komen doorbrengen. Los van het feit dat de luidruchtige neven en nichten grote stoorzenders zijn tijdens ons studieproces werkt hun vakantiestemming ook nog eens enorm aanstekelijk, waardoor ons de zin om te studeren totaal ontnomen wordt. Indien onze vakanties gesynchroniseerd worden, zal dit probleem tot het verleden behoren en kunnen we samen met de familie volop genieten van Suriname.

Verder hebben we in juli en begin augustus nog te kampen met hevige regenbuien en straten die ten gevolge hiervan onder water lopen. Als de grote vakantie begin juli aanvangt, betekent het dat we een tamelijk groot deel van de regentijd lekkertjes thuiszitten, waardoor we minder vaak in de stromende regen door water hoeven te waden om de school en onze huizen te bereiken. En als het nieuwe schooljaar dan midden augustus begint, betekent het dat we gedurende de droge tijd op school zijn. In gedachten hoor ik jullie al: ‘Maar in september is het veel te warm om les te volgen! Zullen alle lokalen worden voorzien van een airco?’

Wel, laat me dit ervan zeggen: in oktober is het niet minder warm! En dán houden we het toch wel vol op school? Waarom zou het in september dan niet lukken? Thuis heb je toch ook geen airco in de woonkamer? Waarom zou het op school dan nodig zijn? Ja, ik begrijp wel dat we thuis niet met dertig man in één ruimte op elkaar gepakt zitten als haringen in een ton, maar is het niet de bedoeling dat we met ‘het nieuwe normaal’ gaan naar maximaal dertien leerlingen per lokaal?

En sta bij het volgende even stil, of je nou leerling of leerkracht bent: juist als je in september in de hitte thuiszit, ga je focussen op die hitte en juist dan zul je het warmer hebben. Maar op school zal je aandacht worden afgeleid van de hitte, doordat je focus op de les is; hierdoor zul je niet eens doorhebben dat het warm is. Trouwens, jullie gaan nu wel steeds in die hitte van augustus en september buiten de stad en voetballen alsof jullie levens ervan afhangen. Dus waarom zou je in diezelfde maanden niet rustig kunnen zitten in een lokaal? Juist op het sportveld word je op een directe manier blootgesteld aan de zon; in de klas niet.

En jullie zullen je wel afvragen: wat hebben we aan de vakantie in de regentijd? Moeten we in de regen op het erf spelen? Moeten we in de regen sporten wanneer we buiten de stad zijn? Nou, troost je, het is absoluut niet het geval dat het in het regenseizoen non-stop regent; er blijft heus wel genoeg tijd over voor sport en spel. En buiten de stad zul je juist met regenweer meer genieten: een lekkere verkoeling tijdens het sporten. En denk erom: in de regentijd is er veel water in de kreken, terwijl in de droge tijd het water erg laag is.

Is het de bedoeling dat het eerste kwartaal vier maanden – van midden augustus tot midden december – duurt? Nee! Ik pleit voor een vierde vakantie! Een vakantie die van midden tot eind oktober zal lopen. Noem deze voor mijn part maar de kleine of droge vakantie. Degenen die zo’n behoefte hebben aan vakantie in de droge tijd kunnen in deze periode dus hun hart ophalen. Momenteel kennen we de kerstvakantie, paasvakantie en grote vakantie. De kerst- en paasvakantie duren elk ongeveer twee en een halve week voor de basis- en voj-scholen en drie weken voor de vos-scholen. Als de kerst- en paasvakantie beide met een paar dagen worden ingekort, kunnen we voor alle niveaus nóg een vakantie van twee weken inlassen. We zullen naast de grote vakantie dus drie vakanties van twee weken hebben. En geen paniek! Met de kortere paasvakantie komt de avondvierdaagse beslist niet in het gedrang. De AVD begint al de woensdag na het paasweekend, dus pas nadat wandelmars helemaal achter de rug is, zal de school weer starten.

Is het raadzaam bovengenoemde voorstellen in 2020 al aan te nemen? Ik heb er mijn twijfels over. Suriname hoort Covid-19 eerst geheel en al onder controle te hebben, alvorens de schooldeuren weer te openen. Maar in ieder geval kijk ik ernaar uit om op maandag 16 augustus 2021 het schooljaar 2021-2022 in te luiden.

Diego Lapar 
(Paramaribo, 9-10 juni 2020)
Advertenties