Brazilië herstelt Covid-19-data na rechterlijk vonnis
10 Jun 2020, 06:32
foto
De Braziliaanse president, Jair Bolosonaro, heeft Covid-19 gebagatelliseerd als 'een griepje'. (Getty Images)


Enkele uren nadat het Hooggerechtshof daartoe had opgedragen, heeft Brazilië een website hersteld met de volledige gegevens over Covid-19 in het land. Het ministerie van Volksgezondheid stopte op zaterdag met het vrijgeven van cumulatieve totalen voor sterfgevallen en gevallen, wat tot opschudding leidde.

Een rechter van het Hooggerechtshof veroordeelde de regering dinsdag om de cijfers vrij te geven onder beschuldigingen van censuur. Brazilië heeft het op één na hoogste aantal gevallen ter wereld. Het heeft nu ook het hoogste dagelijkse dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus ter wereld.

Eerder zei president Jair Bolsonaro dat de beleidswijziging het gevolg was van acties die werden ondernomen om de Covid-19-rapportage te verbeteren. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het alleen gevallen en sterfgevallen zou melden die zich in de afgelopen 24 uur hadden voorgedaan. Maar critici beschuldigden de regering van  gegevensmanipulatie, waarbij de Braziliaanse nationale raad van staatssecretarissen de beweging omschreef als 'autoritair, ongevoelig, onmenselijk en onethisch'. Alexandre de Moraes, de rechter van het Hooggerechtshof, zei tegen het ministerie dat het de publicatie van Covid-19-gegevens in het belang van de volksgezondheid volledig moest herstellen.

Brazilië heeft het op één na hoogste aantal infecties ter wereld en heeft recentelijk meer nieuwe sterfgevallen gehad dan welk ander land ook.  Het Latijns-Amerikaanse land heeft meer dan 700.000 infecties geregistreerd, maar door onvoldoende tests wordt aangenomen dat het aantal veel hoger is. Er zijn meer dan 37.000 mensen gestorven, het op twee na hoogste aantal ter wereld.

Met gebruikmaking van gegevens uit alternatieve bronnen begonnen Braziliaanse mediakanalen hun eigen coronaviruscijfers te publiceren om het publiek op de hoogte te houden. Ze bekritiseerden president Bolsonaro vanwege zijn aanpak van de pandemie, waarbij hij zich verzette tegen lockdown-maatregelen en het virus bagatelliseerde als "een  griepje".

Bolsonaro herhaalde dinsdag zijn dreigement om Brazilië terug te trekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij beschuldigde de organisatie van niet verantwoordelijk te handelen tijdens de pandemie.

Vorige week noemde Bolsonaro de gezondheidsorganisatie een "partijgebonden politieke organisatie", in navolging van de opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, een bondgenoot van hem. De president heeft zich de afgelopen maanden herhaaldelijk bij de aanhangers gevoegd bij protesten, waarbij sociaal afstands adviezen zijn genegeerd.

In een verklaring op dinsdag zei Moraes dat het ministerie van Volksgezondheid "de dagelijkse verspreiding van epidemiologische gegevens over de Covid-19-pandemie volledig moet herstellen", ook op zijn website. De rechter deed de uitspraak maandagavond als reactie op een juridische aanklacht van drie politieke partijen.
Moraes gaf de regering van Bolsonaro 48 uur om de volledige cijfers opnieuw vrij te geven, meldde de krant O Global.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April