Lockdown om Covid-19 epidemie onder controle te krijgen 
09 Jun 2020, 13:36
foto


Het coronavirus krijgt steeds meer vat op Suriname. Terwijl eind mei de teller 'active cases' op 0 stond is deze in korte tijd gestegen naar 119. De figuur beneden toont het verloop van het aantal 'active cases' tussen 7 mei en 8 juni jl. We zien in de figuur ter vergelijking het verloop van de epidemie in de buurlanden Frans-Guyana en Guyana. Op 8 juni waren er 327 'active cases' in Frans-Guyana, Guyana had 58 en Suriname 112 cases.

Als reactie op deze uitbraak heeft de directeur Nationale Veiligheid een lockdown aangekondigd, die de bewegingsvrijheid van de burgers van Suriname tot en met 21 juni as beperkt. De bedoeling van de lockdown is om het medische team de ruimte te geven om de mensen die positief zijn getest te isoleren en uit de gemeenschap te halen.

Lockdown maatregelen zijn er op gericht om de groene lijn te volgen
Er zijn intussen veel maatregelen getroffen tegen het coronavirus. Deze maatregelen, die het virus niet zullen doden, kunnen het verschil maken tussen leven of dood. De focus van de autoriteiten is verschoven naar 'flatten the curve'.

In het geval van een epidemie, zoals Covid-19, worden er steeds meer en meer mensen besmet, totdat een piek wordt bereikt. Het aantal ziektegevallen gaat daarna weer omlaag, totdat de epidemie uitdooft. Alle genomen en toekomstige maatregelen moeten ervoor zorgen dat we de piek van besmettingen zo lang mogelijk ‘uitsmeren’ ook bekend als 'Flatten the curve'. 

Hierdoor bereiken we dat de capaciteit van het zorgsysteem zoals hospitaalbedden, beademingsapparaten, medicijnen, persoonlijke beschermingsmiddelen en de zorgverleners niet wordt overbelast. Het is uiterst belangrijk dat het zorgsysteem niet bezwijkt onder de virusuitbraak. Het is aan alle inwoners van Suriname om zich aan de lockdown maatregelen te houden, alleen op die manier krijgen we de Covid-19 epidemie onder controle.

Ronald Lieuw-Sjong
ronald@lieuw-sjong.net
9 juni 2020
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April