Veilig voedsel is de verantwoordelijkheid van allen
08 Jun 2020, 22:58
foto


Op Wereldvoedselveiligheidsdag - 8 juni -schetst de Consumentenkring in een persbericht een beeld van de risico's die direct verband houden met voedselveiligheid. Ook de voedingswaarde van voedsel speelt hierbij een sleutelrol. Verschillende vormen van ondervoeding zijn schadelijk voor de menselijke gezondheid en leiden vaak tot voeding gerelateerde niet overdraagbare ziekten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd ongeveer 1,9 miljard volwassenen met overgewicht of obesitas en 462 miljoen met ondergewicht. Ongeveer 45 procent van de sterfgevallen onder kinderen onder de 5 jaar houdt verband met ondervoeding. Deze uitdagingen komen het meest voor in lage- en middeninkomenslanden, maar in diezelfde landen nemen ook het aantal kinderen met overgewicht en obesitas toe.

De Consumentenkring geeft aan dat toename van de internationale voedselhandel, belangrijke sociale en economische voordelen met zich meebrengt, maar ook de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten over de hele wereld vergemakkelijkt. Dit kan leiden tot schade aan handel en toerisme, verlies van inkomsten, werkloosheid en geschillen

De verantwoordelijkheid voor veilig en voedzaam voedsel ligt bij alle belanghebbenden, inclusief beleidsmakers, producenten, bedrijven, consumenten, maatschappelijke organisaties, academische en wetenschappelijke instellingen en meer.

U kunt de verklaring van de Consumentenkring hier downloaden.


pdf-icon.gif Boodschap_Consumentenkring_Worldfoodsafetyday2020-1.pdf                
Advertenties