Wereldwijd 7 miljoen Covid-19-infecties, Europa heropent
08 Jun 2020, 17:22
foto
Groot-Brittannië heeft een 14-daagse quarantaine ingevoerd voor alle reizigers die het land binnenkomen, wat oproer veroorzaakt door de zwaar getroffen luchtvaartindustrie. (Foto: AFP)


Europese landen experimenteerden maandag met het verder opheffen van de coronavirusbeperkingen toen Nieuw-Zeeland de overwinning op de pandemie verklaarde. Europa heropent te midden van zeven miljoen wereldwijde Covid-19-gevallen en stijgende sterfgevallen in Latijns-Amerika.

Het aantal Covid-19-dodelijke slachtoffers is wereldwijd nu meer dan 403.000 sinds de ziekte vorig jaar in China opdook voordat ze de wereld overspoelde. Miljarden werden onderworpen aan een vorm van lockdown en verlammende economieën na de uitbraak. Maar zelfs de zwaarst getroffen landen keren terug naar een nieuw soort normaal, met bars en restaurants die weer tot leven komen en reisbeperkingen die van Londen tot  Moskou zijn opgeheven. Maar op sommige plaatsen was het verre van gewoon.

Groot-Brittannië heeft maandag een 14-daagse quarantaine ingesteld voor alle reizigers die het land binnenkomen, wat oproer veroorzaakte van de zwaar getergde luchtvaartindustrie die graag wil dat reizen weer tot leven komen.

Cafés en eetgelegenheden gooiden hun deuren open in België, maar met maatregelen van sociale afstand die van kracht waren, terwijl Ierland winkels opende en bijeenkomsten en reizen toestond, ook met beperkingen.

Nieuw-Zeeland koesterde ondertussen de hoop voor de rest van de wereld, aangezien premier Jacinda Ardern verklaarde dat haar land het virus had verslagen en alle beperkingen had opgeheven, hoewel er strikte grenscontroles blijven bestaan. De maatregelen van het land werden opgeheven nadat de laatste coronaviruspatiënt hersteld was verklaard, wat de leider ertoe aanzette om feestelijk door haar woonkamer te dansen. "We zijn ervan overtuigd dat we de overdracht van het virus in Nieuw-Zeeland voorlopig hebben geëlimineerd", zei Ardern, eraan toevoegend dat Kiwi's "zich op ongekende manieren hadden verenigd om het virus te vernietigen". Het land heeft ook aangekondigd dat de binnenlandse Rugby competitie deze week opnieuw zou beginnen, met fans die voor het eerst in maanden de stadions mogen betreden.

Voorzichtige stappen
Overheden over de hele wereld zijn voorzichtig de straffen op het overtreden van lockdown-maatregelen aan het versoepelen om economieën te reanimeren, terwijl ze proberen te voorkomen dat infecties opnieuw opduiken.
 
Moskou zei maandag dat het de grensbeperkingen zou versoepelen en de sluitingsmaatregelen in de Russische hoofdstad vanaf dinsdag zou opheffen, terwijl Ierland zei dat het bijeenkomsten van zes mensen zou toestaan ​​en burgers in staat zou stellen tot 20 kilometer van huis te reizen, een uitbreiding van het vorige vijf kilometer limiet.

In Brussel stonden dorstige klanten 's morgens vroeg in de rij voor een koud drankje in L'Union, die na drie maanden van sluiting weer graag in een pub wilden drinken - tot grote opluchting van manager Bart Lemmens. "Ik was van tevoren een beetje bezorgd", zei hij, terwijl zo'n vijftig mensen de kroeg binnenstormden. "We werken om een ​​gezellige sfeer te creëren. Ik was bang dat we die zouden verliezen. Maar wat is er gebeurd? We zijn overmeesterd."

Groot-Brittannië begon aan een meer voorzichtige heropening en legde een quarantaine van twee weken op voor iedereen die het land, land of zee of het land binnenkwam - inclusief Britse onderdanen - wat leidde tot juridische stappen van luchtvaartmaatschappijen. British Airways en goedkope luchtvaartmaatschappijen EasyJet en Ryanair zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de maatregel het toerisme zou verwoesten en nog meer banen zou vernietigen. Op de Londense luchthaven Heathrow, waar slechts twee van de vijf terminals actief zijn, werden de quarantainemaatregelen door sommigen verwelkomd.

Elders in de wereld
Maar over de Atlantische Oceaan maakten landen zich op voor het ergste toen de uitbraak escaleerde in Latijns-Amerika, de nieuwe virushotspot, met vooral Brazilië, Mexico en Peru die zwaar zijn getroffen. Brazilië heeft het op twee na hoogste dodental ter wereld met meer dan 36.000, maar president Jair Bolsonaro blijft de impact van het virus bagatelliseren en heeft er bij de regionale functionarissen op aangedrongen de beperkingsmaatregelen op te heffen.

En in Chili bereikte het bevestigde dodental 2.290 nadat de misberekeningen van maart en april waren gecorrigeerd, wat 1.541 aan het cijfer toevoegt, aldus ambtenaren.

Ondertussen vreest men in Azië dat het virus mogelijk niet onder controle is, terwijl het dodental en het aantal besmettingen in India sterk stijgt. Toch riskeert de regering, na een sluiting van tien weken, een aantal beperkingen op te heffen om de verwoestende gevolgen voor de economie te verzachten, en zijn winkelcentra en tempels maandag in verschillende Indiase steden heropend.
Advertenties