Brazilië verwijdert data te midden van stijgend dodencijfer
08 Jun 2020, 03:36
foto
Brazilië heeft al meer dan 35.000 doden geregistreerd als gevolg van Covid-19. (Foto: Reuters)


Brazilië heeft maanden aan gegevens over Covid-19, van een website van de regering verwijderd vanwege kritiek op de aanpak van de uitbraak door president Jair Bolsonaro. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het nu alleen gevallen en sterfgevallen in de afgelopen 24 uur zou melden, en niet langer een totaalcijfer zou geven zoals de meeste landen.

Bolsonaro zei dat de cumulatieve gegevens niet het huidige beeld weergeven. Brazilië heeft het op één na hoogste aantal gevallen ter wereld en heeft recentelijk meer nieuwe sterfgevallen gehad dan welk ander land ook.

Het Latijns-Amerikaanse land heeft meer dan 640.000 bevestigde infecties, maar verondersteld wordt dat het aantal veel hoger is vanwege onvoldoende tests. Meer dan 35.000 mensen zijn gestorven, de op twee na hoogste tol ter wereld.

Bolsonaro is bekritiseerd, omdat hij de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen lockdown-maatregelen heeft verworpen. Hij heeft vrijdag gedreigd zich uit de organisatie terug te trekken. De Braziliaanse leider heeft de WHO ervan beschuldigd een "partijgebonden politieke organisatie" te zijn.

De president heeft zich de afgelopen maanden herhaaldelijk bij de aanhangers gevoegd bij protesten, waarbij adviezen voor sociale afstand zijn genegeerd.

Het ministerie van Volksgezondheid verwijderde gisteren de Covid-19-gegevens van zijn officiële website. De cijfers waren in de loop van de tijd en per staat en gemeente gedocumenteerd. In plaats daarvan verklaarde het ministerie alleen dat er de afgelopen 24 uur 27.075 nieuwe gevallen en 904 doden zijn gevallen. Er stond ook dat 10.209 patiënten waren hersteld.

Op Twitter zei Bolsonaro "de cumulatieve gegevens ... geven niet het moment weer waarop het land zich bevindt", maar hij legde niet uit waarom de informatie moest worden verwijderd of niet kon worden vrijgegeven. Hij zei dat er aanvullende maatregelen werden genomen om "de rapportage van zaken te verbeteren". De beslissing is op grote schaal bekritiseerd door journalisten en congresleden. De verwijdering van de gegevens vond plaats, nadat Brazilië gedurende vier opeenvolgende dagen meer dan 1.000 doden had gemeld.
Advertenties