Guyana: Met nog 74 stemdozen te tellen, PPP blijft aan kop
07 Jun 2020, 10:40
foto
Gecom-voorzitter Claudette Singh geflankeerd door Yolanda Ward (l) en Chief Elections Officer, Keith Lowenfield (r).


Met nog 74 stemdozen die moeten worden geteld, staat de Peoples Progressieve Party (PPP) in Guyana voor met 14.317 stemmen. Dat blijkt uit de hertellingscijfers aan het einde van zaterdag. De PPP heeft 220.073 stemmen tegenover APNU+AFC die 205.756 heeft. Drie andere partijen die meededen aan de algemene en regionale verkiezingen op 2 maart hebben samen 5.065 stemmen vergaard. De verwachting is dat de hertelling die op 6 mei begon, vandaag wordt afgerond.

Er is een aantal onregelmatigheden ontdekt tijdens de hertelling. Op dit moment blijken in 29 stembussen van de oostkust van Demerara essentiële documenten te ontbreken. De Guyana Elections Commission (Gecom) zal naar verwachting op een bijeenkomst bepalen wat er verder moet gebeuren. Partijen zeggen dat Gecom-functionarissen op het hoogste niveau verantwoordelijk zijn voor de ontbrekende documenten en dat dit de nieuwste truc is om chaos te creëren, aangezien de landelijke hertelling zijn einde nadert met nog 74 stembussen te gaan.

Chief Elections Officer Keith Lowenfield die alle verkiezingsmaterialen verzamelt na het stemmen en na het tellen, heeft gisteravond ontkend dat hij de ontbrekende documenten had die in de stembussen hadden moeten zijn. Als Lowenfield de documenten niet heeft, zou dit betekenen dat ze in het bezit zijn van hoofdstembureauvoorzitter Clairmont Mingo die de telling van de stemmen in regio 4 heeft gemanipuleerd ten gunste van de regerende APNU+AFC. President David Granger houdt zich vast aan de ongegronde beweringen van zijn partij dat overleden en migrerende kiezers waren gemarkeerd als personen die hadden gestemd.

Op 5 juni zei Lowenfield dat ze hadden opgemerkt dat officiële documenten ontbraken in 29 stemdozen van de oostkust van Demerara. Van deze dozen waren er al 28 geteld en was er ook een proces-verbaal gemaakt. Maar de functionaris belast met de telling werd tijdens de livestream geadviseerd deze aan te houden in afwachting van een besluit van de kiescommissie.

Om alle berichten die op social media circuleren over de uiteindelijke resultaten van de verkiezingen, heeft de Gecom erop gewezen dat zij de enige constitutionele autoriteit is met een mandaat om de resultaten van de verkiezingen uit te spreken. Zij dringt er bij politieke partijen, organisaties, belangengroepen en andere personen op aan af te zien van een openbare uitspraak over de resultaten van de op 2 maart gehouden algemene en regionale verkiezingen.


Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April