Bondgenoten OPEC eens met verlenging productieverlaging
07 Jun 2020, 04:44
foto
De 13-koppige OPEC en andere olieproducerende landen zoals Rusland en Mexico zullen de productieverlagingen met een maand verlengen tot eind juli. (Foto: AFP)


De OPEC-leden, onder leiding van Saudi-Arabië, en andere belangrijke olieproducenten zijn overeengekomen om de historische productieverlagingen tot en met juli te verlengen, aangezien de olieprijzen voorlopig herstellen en de coronavirusbeperkingen verminderen. Het 13-koppige kartel en zijn bondgenoten, met name Rusland, besloten de bezuinigingen van mei en juni, die in april waren overeengekomen om de prijzen te verhogen, met een maand te verlengen, aldus de Organisatie van de olie-exporterende landen in een verklaring.

De prijzen waren gedaald als gevolg van de dalende vraag, aangezien landen over de hele wereld strikte lockdowns oplegden om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te stoppen. "Alle deelnemende landen ... kwamen overeen om de eerste fase van de productie-aanpassingen in mei en juni met nog een maand te verlengen", aldus de OPEC-verklaring die zaterdag is uitgegeven.

Volgens de overeenkomst van april hebben de OPEC en de zogenaamde OPEC + toegezegd om de productie van 1 mei tot eind juni met 9,7 miljoen vaten per dag (bpd) te verminderen. De bezuinigingen zouden vervolgens vanaf juli geleidelijk worden verminderd tot 7,7 miljoen bpd tot december.

De Algerijnse minister van Olie, Mohamed Arkab, die momenteel het roterende voorzitterschap van de OPEC bekleedt, vertelde persagentschap AFP dat de overeengekomen verlaging voor juli 9,6 miljoen bpd bedroeg, net iets minder dan de 9,7 miljoen bpd voor mei en juni. De olieministers van belangrijke producenten zullen maandelijks bijeenkomen om de overeenkomst te beoordelen, voegde hij eraan toe.

'Belangrijke overeenkomst'
De Amerikaanse minister van Energie, Dan Brouillette, was verheugd over de verlenging van de bezuinigingen. "Ik juich de OPEC+ toe voor het bereiken van een belangrijke overeenkomst die op een cruciaal moment komt nu de vraag naar olie zich blijft herstellen en de economieën over de hele wereld weer opengaan", zei hij in een tweet.

Analisten hadden verwacht dat de bezuinigingen in mei en juni met nog minstens een maand zouden worden verlengd, zo niet langer. Hoewel meer landen over de hele wereld stilaan uit de lockdown komen, is de consumptie van ruwe olie niet teruggekeerd naar het niveau van voor de opsluiting, dat al relatief laag was.

"De deal van vandaag (zaterdag) is een positieve ontwikkeling en, tenzij een tweede Covid-19-golf de wereld raakt, zal het de ruggengraat vormen van een snel herstel voor de energie-industrie", zei Bjornar Tonhaugen van Rystad Energy, verwijzend naar een gevreesde nieuwe golf van nieuwe coronavirus-infecties. "De productieverlagingen van 9,7 miljoen bpd waren al effectief, een verlenging van een extra maand zal de markt sneller verkrappen", aldus Ann-Louise Hittle van Wood Mackenzie.

Quota respecteren

Voorafgaand aan de bijeenkomst was de bereidheid van elk land om zich aan de overeengekomen productiequota te houden, een twistpunt geweest. Volgens data-intelligentiebedrijf Kpler verminderde OPEC+ in mei de productie met ongeveer 8,6 miljoen bpd - minder dan gepland - waarbij Irak en Nigeria als het meest resistent werden beschouwd.

De OPEC zei dat alle deelnemers aan de vergadering zaterdag het erover eens waren dat landen die tot dusver niet volledig voldeden, bereid waren dit in juli, augustus en september goed te maken. Ondanks de moeilijkheden hebben de productieverminderingen de olieprijzen ondersteund, die begin juni stegen tot ongeveer US$ 40 per vat voor zowel de Amerikaanse benchmark, West Texas Intermediate (WTI) als de Europese Brent-contracten voor de Noordzee. Beiden waren in april gezakt naar historische dieptepunten, waarbij Brent was gedaald tot US$ 15 en WTI kort negatief terrein betrad.

De deal van april werd ondertekend na dagen van ruzie tussen grote spelers, wier inkomsten dit jaar zijn geteisterd door de instortende oliemarkt. De volgende vergadering van de OPEC en haar bondgenoten is gepland op 1 december in Wenen, waar de organisatie is gevestigd.

Advertenties