Zijn we echt slachtoffers van het corona-virus?
06 Jun 2020, 22:36
foto


De vraag of het coronavirus gevaarlijker is dan een doorsnee griepvirus kan nog steeds niet worden beantwoord. De campagne die wordt gevoerd om ons te overtuigen van het grote gevaar is echter doordacht en efficiënt. Niet eerder zijn we zo met onze neus op sterftecijfers gedrukt, uitsluitend door het virus. Wat wereldwijd opvalt is het totale gebrek aan overheidsvoorlichting betreffende onderbouwde preventieve maatregelen die in quasi elk huisgezin zouden kunnen worden toegepast.  

Het coronavirus dwingt overheden tot het nemen van allerlei stringente maatregelen. Hier kennen we nu een total lockdown. Is dat terecht en helpt het werkelijk? Frank Beuno de Mesquito wees erop dat deze benadering niet door onderzoek wordt ondersteund. Anderen stellen vragen rond de zinvolheid van de huidige benaderingen die eigenlijk vooral een angstgolf creëren. Ook onze eigen infectioloog Dr. Vreden heeft tot 2x toe in persconferenties heel goed uitgelegd dat het virus een griep is en dat de meerderheid van de mensen gewoon beter wordt. 

Stel dat we dagelijks een opsomming zouden krijgen van alle mensen die die dag zijn gestorven, met benoeming van de oorzaken. Mogelijk zou het sterftecijfer door Covid 19 dan niet zo indrukwekkend overkomen. Waarbij we in beschouwing moeten nemen dat in heel wat landen de 'normale' dood door ouderdom, eventueel voorafgegaan door ziekte, als een corona-dode wordt geteld. Als je echter alleen maar cijfers over sterfte door Covid-19 publiceert, dan leidt die informatie al snel tot angst en het gevoel van onmachtig te zijn. Maar, emoties als angst, woede en stress ondermijnen ons immuunsysteem en daardoor onze gezondheid. Dit is nagenoeg bekend.  Waarom blijven WHO en regeringen hier dan zo op hameren?  Want, er is trouwens heel wat dat je zelf kunt doen. Je hebt heel wat invloed op je gezondheid en weerstand tegen ziekte.

Onze gezondheid wordt direct beïnvloed door drie factoren: onze gemoedstoestand; fysieke fitheid/rust en voeding. Angst verzwakt ons, een houding van dankbaarheid en vertrouwen versterkt ons. Ook de mate waarin je anderen ondersteunt en een hoge mate van ethiek in je handelingen werkt versterkend omdat het de afscheiding van oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon, verhoogt.  Al 8 miljoenen jaren is dat de voornaamste instandhouder van ons immuunsysteem.  Juist, knuffelen…

Beweging die het hart-longsysteem niet overmatig onder druk zet, zorgt voor goede bloedcirculatie en goede uitwisseling van zuurstof en uitscheiding van afvalstoffen. Tai Chi en aanverwante zijn alvast goed om je immuunsysteem te boosten.  Je kan ook rustig wandelen of rustig zwemmen.  

Je voeding is je medicijn. In Ayurveda en macrobiotiek is dat nagenoeg bekend. Gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je alle nutriënten binnenkrijgt die nodig zijn voor het functioneren, verdedigen en herstellen van je lichaam. Dan wel voeding van gezonde, biologische teelt! Elke chemische verontreiniging kost inzet van je immuunsysteem om het vreemde agens op te ruimen.  En helaas zijn hand-sanitizers daar ook bij. Gebruik bij voorkeur natuurlijke zeep zoals Neemzeep.

Vitamine C en vitamine D ondersteunen je immuunsysteem bij virusinfecties. Zeer belangrijk is ook dat zink de vermenigvuldiging van virussen remt. Maar, doordat zink een groot positief molecuul is, heeft het een drager nodig om de cel in te gaan.  Kinine is een goede drager van zink. In Suriname hebben we daarvoor kwasibita ter beschikking. In Schweppes en Tonic komt het echter ook voor, evenals in grapefruitschil en andere voedingstoffen. We hoeven dus zeker geen weerloze slachtoffers te zijn van ziekte. Neem verantwoordelijkheid voor je gezondheid en boost je immuunsysteem.  

Uit het laatst gehouden bevolkingsonderzoek werd immers bekend dat onze kleine populatie beslist ongezond is. Zorgpunt voor Suriname is zeker dat, indien slechts een klein percentage ernstig zieken allemaal tegelijk de intensieve zorg nodig zal hebben, ons fragiele zorgsysteem in elkaar stort. Laten we daarom onze verantwoordelijkheid nemen en de overheid ondersteunen in haar pogingen de verspreiding van coronavirus SARS-CoV-2 tegen te gaan.    

De overheid zou echter vooral de nadruk moeten leggen op preventieve gezondheidszorg en, nadat het virus uitgeraasd zal zijn, dat beleid moeten voortzetten. Want onze beste bescherming tegen ziekte is een gezonde samenleving. Dat vergt meer dan alleen de fysieke gezondheid van elke Surinamer.  Maar daarmee begint het wel.

Als laatste iets over onze innerlijke houding. Die heeft een grote weerslag op onze eigen immuniteit en eveneens op de groepsimmuniteit. Blijf dus alert voor de angstgolf die er nu heerst.  Er is geen reden tot paniek, wel is er veel reden om doordacht en verantwoordelijk te handelen. Wees een baken van vertrouwen en geloof in de goede afloop van deze moeilijke periode.  Het universum is in constante verandering.  Al wat is ontstaan, zal ooit weer verdwijnen. Blijf sterk, alert en gezond.

Tai Ji school De Witte Wolken
Instituut voor preventieve gezondheidszorg
taiji.suriname@gmail.com

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April