Guyana: Met nog 167 stemdozen te gaan, PPP staat voor
06 Jun 2020, 00:55
foto
Stemdozen worden gehaald uit containers in Guyana. (Foto: Gecom via Newsroom)


Met nog 167 stemdozen te tellen in Guyana, staat de oppositionele People's Progressive Party van Bharrat Jagdeo met 16.371 stemmen voor. Volgens cijfers gepubliceerd door The Citizenship Initiative (TCI) op basis van de processen-verbaal die tot nu toe bekend zijn, heeft PPP 210.310 stemmen tegenover 193.939 stemmen voor de zittende APNU+AFC. De verwachting is dat de laatste fase van het hertellingsproces dat op 6 mei begon, dit weekend zal worden afgerond.

Sinds de start van de hertelling van de verkiezingen die op 2 maart zijn gehouden, zijn 2.153 hertellingsverklaringen voor de algemene verkiezingen afgewerkt en 2.133 voor de regionale verkiezingen. In totaal moeten er 2.339 stemdozen worden herteld. De twaalf telstations zijn nu uitsluitend bezig aan de hertelling van regio 4, het grootste kiesdistrict in Guyana. Vrijdag zijn er 76 stembussen afgerond.

PPP's Jagdeo beweerde vrijdag dat zijn partij de verkiezingen heeft gewonnen en dat het einde van de hertelling dat zal aantonen. De hertelling laat de fraude zien die is gepleegd in het proces-verbaal van de stemmen van regio 4. Er zijn cijfers opgeblazen voor APNU+AFC om deze een overwinning te bezorgen.

Intussen hebben de diplomaten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Europese Unie in een verklaring gezegd dat "nu het proces is afgerond, het belangrijk is dat alle belanghebbenden de integriteit van het proces hooghouden en vreedzaam de wensen van de Guyanese bevolking accepteren." Eerder heeft ook de waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, opgeroepen tot een vreedzame regeringsovergang.

"Er zal teleurstelling zijn voor degenen die verloren hebben. Degenen die worden gekozen, moeten deze verantwoordelijkheid nederig op zich nemen en laten zien dat ze zullen regeren ten bate van elke Guyanese burger." De westerse diplomaten moedigen de partijleiders aan zich te committeren aan constitutionele hervorming en verzoening om ervoor te zorgen dat elke Guyanees, ongeacht de partij, ziet hoe zijn regering in zijn belang zal werken.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March