Veira kondigt strenge maatregelen aan per maandag
06 Jun 2020, 00:00
foto
Directeur Danielle Veira tijdens de persconferentie vrijdagavond in de Congreshal.


Directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira is er niet over te spreken dat mensen zich niet houden aan de maatregelen die zijn aangekondigd. De maatregelen worden vanaf maandag aangescherpt. Er komen voor de komende twee weken strengere maatregelen. Deze worden zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een 'briefing'. 

Ook bepaalde vragen van journalisten zijn verkeerd gevallen. Zij liet haar irritatie duidelijk blijken. President Desi Bouterse is niet in Cuba en districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas was niet naar Frans-Guyana, waar ze besmet zou zijn geraakt met Covid-19. Haar familie heeft dit al uitgelegd in de krant, voerde Veira aan. Zij vindt het niet in de haak dat de pers haar vragen stelt over iets wat op social media was over dc Pinas. Haar zoon was niet in Frans-Guyana. Hij is vanaf december in Suriname. "Dc Pinas ligt nu op de IC-afdeling. Zij is heel erg ziek," deelde Veira mee. Zij verontschuldigde zich tegenover de familie dat deze kwestie zo openlijk besproken moest worden. 

Over het gedrag van mensen tijdens de 'soft lockdown' was Veira ook ontstemd. Zij wees beelden om aan te tonen dat mensen in grote groepen op straat waren. Diverse winkels die geen voeding verkopen, hadden hun deuren ook open. Van bloemisterijen, kapperszaken, slijterijen tot bandenzaken, waren gewoon open. "Alles draaide gewoon normaal door!" voerde Veira aan. "Het feest kan niet doorgaan, echt waar". 

Besloten is om op basis van het gedrag van het publiek, strengere maatregelen te treffen. De essentiële diensten gaan werken met een minimale bezetting. De categorisering zal ook veranderen. Winkels zullen volgens ander model opengaan. Ook voertuigen zullen op basis van instructies die gegeven worden, op straat mogen. Ondernemers die zaken doen in het binnenland, zullen na maandag niet meer weg kunnen gaan. De verscherping gaat twee weken lang duren. Zaterdagavond komen er meer mededelingen. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March