Derde storm vormt zich voor zuidoostkust Mexico
04 Jun 2020, 05:54
foto


Het orkaanseizoen is officieel op 1 juni begonnen, maar de tropische storm Cristobal is al de derde storm van het Atlantische orkaanseizoen geworden die een naam kreeg. De storm ontwikkelde zich in de baai van Campeche en nadert met levensbedreigende en gevaarlijke overstromingen delen van Midden-Amerika en Mexico.

De verwachting is dat Cristobal na zijn doortocht tegen het einde van het weekend richting de Golfkust van de Verenigde Staten trekt. Cristobal is ontstaan door een groot systeem dat een Midden-Amerikaanse Gyre wordt genoemd en is het overblijfsel van de tropische storm Amanda.

In Centraal Amerika heeft Amanda aan minstens 20 mensen het leven gekost. De meeste doden vielen in El Salvador waar de storm overstromingen en aardverschuivingen heeft veroorzaakt. Er zijn honderden huizen en wegen beschadigd in El Salvador door de zware regen en harde winden die Amanda met zich meebracht. Er is een noodsituatie voor 15 dagen uitgeroepen. De schade in El Salvador wordt geschat op US$ 200 miljoen. In Guatemala zijn twee doden gerapporteerd als gevolg van de storm en drie in Honduras.

Een Amerikaanse Air Force Reserve Hurricane Hunter-vliegtuig bevond zich woensdag midden in de storm op ongeveer 70 km van Ciudad del Carmen in het zuidoosten van Mexico. Cristobal zal langzaam rond de baai van Campeche blijven draaien, vervolgens de zuidelijke kust oversteken, voordat hij donderdagavond en vrijdag weer het open water opzoekt.

Er zijn winden gemeten van 95 km per uur met veel hogere windstoten. De winden met tropische stormen strekken zich uit tot 110 km van het centrum. Cristobal zal naar verwachting 250 tot 500 mm regen meebrengen. Extra regenval blijft hangen over de Pacifische kust boven Chiapas, Guatemala en El Salvador. Levensbedreigende overstromingen en modderstromen zijn mogelijk in al deze gebieden, voordat de storm richting het zuiden van de VS trekt. Hevige regen en hoge vloedgolven worden vroeg in het weekend langs de Golfkust verwacht. Gebieden van Texas tot Florida zijn geadviseerd om de voortgang van Cristobal te volgen.

Er is een drukker dan normaal Atlantisch orkaanseizoen voorspeld in 2020. Het seizoen loopt van 1 juni tot en met 30 november. Het klimaatvoorspellingscentrum van NOAA voorspelt dat er 13 tot 19 stormen een naam krijgen. Hiervan kunnen 6 tot 10 zich ontwikkelen tot orkanen met winden van 119 km per uur of hoger. Drie tot zes hiervan kunnen grote orkanen worden van categorie 3, 4 of 5 met windsnelheden van 178 km per uur of hoger. Een gemiddeld orkaanseizoen produceert 12 stormen die een naam krijgen, waarvan 6 orkanen worden waaronder 3 grote.
Advertenties