Brazilië laat Cubaanse artsen werk hervatten
19 May 2020, 20:31
foto
President Jair Bolsonaro heeft het virus vergeleken met een 'griepje' en de 'hysterie' eromheen veroordeeld. (Foto: Reuters)


Brazilië heeft 157 Cubaanse artsen opnieuw aangenomen om te helpen een golf van coronavirusgevallen te bestrijden. Anderhalf jaar geleden beëindigde Havana een programma voor medische hulp na een geschil met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

De artsen, die ervoor hadden gekozen om in Brazilië te blijven nadat de Cubaanse regering de stekker uit het programma had gehaald, ontvingen maandag nieuwe medische vergunningen van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid, dat de versterking van de overbelaste gezondheidszorg wilde afronden. Brazilië wil zorgen voor medische zorg, zelfs in afgelegen gebieden, waar Cubaanse artsen werden ingezet toen het programma van Havana in het land van kracht was. Er wordt verwacht dat meer Cubaanse artsen de eerste lichting volgen en medische licenties zullen verwerven in Brazilië.

Mais Medicos (More Doctors) is het programma waarmee Cuba meer dan 8.000 artsen heeft gestuurd om te werken in onderbezette openbare klinieken en ziekenhuizen in Brazilië. Het programma werd in 2013 gelanceerd onder de toenmalige linkse regering van Brazilië. Het werd een belangrijk doelwit voor Bolsonaro, die het vergeleek met "slavernij" en Cuba een "dictatuur" noemde tijdens zijn presidentiële campagne van 2018.

De communistische regering van Cuba, die fier was op haar geroemde gezondheidssysteem en medische diplomatie, trok in november 2018 haar artsen boos terug uit Brazilië, kort voordat Bolsonaro aantrad.

Velen bleven

Honderden kozen er echter voor om te blijven, in sommige gevallen omdat ze getrouwd waren en gezinnen in Brazilië waren begonnen. Ze zijn hun licenties voor het beoefenen van medische zorg kwijtgeraakt en zitten in veel gevallen vast met klusjes om te overleven.

Brazilië heeft het op twee na hoogste aantal coronavirusinfecties ter wereld, na de Verenigde Staten en Rusland. Het heeft meer dan 255.000 gevallen en 18.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd, hoewel experts zeggen dat te weinig testen betekent dat de echte cijfers veel meer zouden kunnen zijn. De Braziliaanse deelstaat Sao Paulo heeft China al overtroffen in het aantal doden.

Bolsonaro heeft het nieuwe coronavirus vergeleken met een "griepje" en veroordeelde de "hysterie" eromheen. Maar omdat veel ziekenhuizen op het punt stonden om in te storten, besloot zijn regering in maart om extra medisch personeel in te brengen als versterking, nu uitgebreid met de Cubaanse artsen.
Advertenties