Supercycloon Amphan: India en Bangladesh evacueren miljoenen
19 May 2020, 11:11
foto

Miljoenen inwoners van de kustgebieden zijn in gevaar door de verwachte stijging van het zeewater door supercycloon Amphan. Foto: AFP)


India en Bangladesh evacueren miljoenen mensen uit kustgebieden vóór een supercycloon die uit de Golf van Bengalen komt. Cycloon Amphan zal naar verwachting later op woensdag aan land komen in een gebied nabij de grens van de twee landen.

Er zijn al meer dan 20 hulpteams ingezet en nog een aantal staan ​​paraat, zeggen Indiase functionarissen. Door de uitbraak van het coronavirus wordt het voor ambtenaren in beide landen moeilijker om mensen in deze regio's te evacueren. Verwacht wordt dat Amphan de kust zal raken met windsnelheden tot 185 km per uur, zeggen voorspellers.

Ambtenaren in Bangladesh vrezen dat het de krachtigste storm zal zijn sinds cycloon Sidr in 2007 ongeveer 3.500 mensen heeft gedood. De meesten stierven als gevolg van het binnenstromen van zeewater. Hoewel de huidige windsnelheid van de storm waarschijnlijk iets zal afnemen voordat deze aan land komt, voorspelt de Indiase weerafdeling dat de stijging van het water tot wel meer dan 3 tot 5 meter kan oplopen.

De cycloon komt als tienduizenden arbeidsmigranten steden ontvluchten voor hun dorpen tijdens de afsluiting van India om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. West-Bengalen en Orissa (Odisha) behoren tot de Indiase deelstaten die een groter aantal van hen zien terugkeren. Orissa heeft nu treinen geannuleerd die tussen 18 en 20 mei met duizenden migranten zouden arriveren.

En sommige districtsbeambten hebben de toegang tot hun gebieden geweigerd en hebben de deelstaatregering verzocht de migranten - van wie velen naar huis lopen - elders onder te brengen totdat de storm voorbij is. De evacuatie duurt naar verwachting tot woensdagochtend. De minister van Rampenbeheer van Bangladesh heeft de BBC verteld dat ze van plan zijn ongeveer twee miljoen mensen in veiligheid te brengen. Extra schuilplaatsen zijn voorbereid om sociale afstand te nemen. Er worden ook maskers uitgedeeld.

Staatsfunctionarissen in India hebben ook moeite om onderdak te vinden voor evacués. In Orissa worden bijvoorbeeld 250 van de meer dan 800 bestaande schuilplaatsen gebruikt als quarantainecentra van het coronavirus. Dus hebben beide deelstaten gevraagd dat scholen en andere gebouwen in de gebieden die waarschijnlijk door de supercycloon zullen worden getroffen, worden omgezet in tijdelijke onderkomens - ze hebben meer dan de gebruikelijke aantallen nodig om mensen te huisvesten en de sociale afstandsnormen te handhaven.
Ongeveer 50.000 mensen zijn geëvacueerd uit gebieden in de buurt van de Sunderban-eilanden in India.

Dit zou de eerste supercycloon in de Golf van Bengalen zijn sinds de supercycloon van 1999 die de kust van Orissa bereikte en meer dan 9.000 mensen het leven kostte. De Indiase meteorologische afdeling heeft een "gele waarschuwing" voor de regio afgegeven, waarin vissers wordt geadviseerd om "de komende 24 uur de zuidelijke Golf van Bengalen niet in te gaan en van 18-20 mei in de noordelijke Golf van Bengalen".

De weerafdeling zei dat de storm waarschijnlijk over de noordwestelijke Golf van Bengalen zal trekken en de kusten van West-Bengalen en Bangladesh vanaf 20.00 uur lokale tijd op 20 mei zal doorkruisen als een "zeer zware cycloon". Het waarschuwde ook voor ruige zeeën, met stormvloeden die de kustgebieden zouden kunnen overspoelen. De Indiase weerafdeling voorspelt dat de golf van water door de storm wel 3 tot 5 meter kan zijn.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April