BINI monitoringsrapport: Planning blijft zwakte overheid
19 May 2020, 07:04
foto


Het tweede monitoringsrapport van het Burgerinitiatief voor Participatie & Goed Bestuur (BINI) van het overheidsbeleid, krijgt ook geen voldoende. "Ondanks het instellen van planunits is er geen verbetering gekomen in de wijze waarop zaken worden vastgelegd en gerapporteerd," is de conclusie van BINI die beleidsgebieden van de periode januari 2017-augustus 2019 onder de loep heeft genomen. Planning blijft een zwakte van de overheid, constateert BINI in het rapport. 
 
BINI beoogde met het eerste monitoringrapport in juni 2007 een aanzet te doen tot beleidsmonitoring en zodoende bij te dragen aan die cultuur van rekenschap en transparantie die wij nastreven. Dat is ook het doel van ons tweede rapport.  Beleidsmonitoring zou primair de taak moeten zijn van de instituten die verantwoordelijk zijn voor het maken en uitvoeren van beleid en degenen die het horen te controleren. Vanwege het ontbreken daaraan, zijn de monitoringsrapporten van BINI de enige poging om systematisch in kaart te brengen wat er in Suriname aan acties is ondernomen door de diverse actoren- overheid en niet-overheid- op een aantal beleidsgebieden. 

Al bij het verzamelen van gegevens over wat er in de periode 2017 en augustus 2019 is ondernomen aan acties op diverse beleidsterreinen drong zich steeds weer een ongemakkelijk gevoel op: dat er ook nu veel leek te zijn gedaan, maar dat het niet vaak echt ergens toe leidde. Er worden wel inspanningen gepleegd maar de follow-up blijft vaak genoeg uit. Er is in vele gevallen gewoon niet te achterhalen of er ooit iets is gedaan na het instellen van een commissie, of het verzorgen van een training of het produceren van een rapport, stelt BINI. 

Bij het opmaken van dit tweede monitoringrapport is aan verschillende ministeries gevraagd naar hun activiteiten in het kader van de specifieke subvragen. Het is tamelijk treurig om te merken wat sommige ministeries zien als acties – handtekeningen onder pledges, het in ontvangst nemen van rapporten, het instellen van commissies, het opspelden van lintjes, staat in de conclusie. 

Binnenkort breekt er een nieuwe regeringsperiode aan. BINI hoopt dat ongeacht wie er in het machtscentrum komt, er ten minste wat dieper en langer wordt gedacht voor er regeringsverklaringen worden uitgesproken. Maak een korte regeringsverklaring met hoofdlijnen en zorg ervoor dat die in het Ontwikkelingsprogramma wordt uitgewerkt en dat in jaarplannen wordt vertaald. Als het planapparaat niet de capaciteit heeft om ingewikkelde plannen te maken, en het overheidsapparaat niet de capaciteit heeft om planmatig te werken – en planning, monitoring en evaluatie wezensvreemde elementen zijn in het overheidsbestel – dan is het tijd voor Plan B: simpele planningsinstrumenten en van daaruit langzaamaan toewerken naar meer ingewikkelde systemen, stelt BINI. 

U kunt het monitoringsrapport hier downloaden. 
pdf-icon.gif BINI_Beleidsmonitoring_2017_-_2019.pdf                
Advertenties