Brazilië: Ziekenhuizen São Paulo 'bijna op instorten'
18 May 2020, 17:43
foto

De ziekenhuizen in São Paolo kunnen over twee weken overweldigd raken, waarschuwt de gouverneur van de Braziliaanse deelstaat. (Foto: AFP)


De burgemeester van de grootste stad van Brazilië, São Paulo, heeft gezegd dat het gezondheidssysteem kan instorten naarmate de vraag naar noodbedden toeneemt om coronavirusgevallen aan te pakken. Bruno Covas zei dat de openbare ziekenhuizen van de stad een capaciteit van 90% hadden bereikt en binnen twee weken geen ruimte meer zullen hebben.

Hij beschuldigde degenen die de lockdown-regels negeerden om "Russisch roulette" te spelen met het leven van mensen. São Paulo is één van de zwaarst getroffen regio's van het land, met tot nu toe bijna 3.000 doden. De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, is in binnen- en buitenland sterk bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de escalerende coronaviruscrisis in het land. Hij tartte op zondag het wereldwijde gezondheidsadvies over sociale afstand toen hij poseerde voor foto's met supporters en kinderen in de hoofdstad Brasília. Op zaterdag overtrof Brazilië Spanje en Italië om het land te worden met het op drie na grootste aantal infecties.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de afgelopen 24 uur 7.938 nieuwe gevallen gemeld, wat neerkomt op een totaal van meer dan 241.000. Alleen de VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk hebben hogere aantallen. Het dodental in Brazilië gedurende 24 uur was 485, wat betekent dat het totale aantal doden 16.118 is - het zesde hoogste cijfer ter wereld.

Gezondheidsdeskundigen hebben gewaarschuwd dat het werkelijke aantal bevestigde infecties in het land door een gebrek aan tests mogelijk veel hoger is dan de officiële gegevens. Burgemeester Covas zei dat hij nu in gesprek is met de staatsgouverneur over het invoeren van een strikte afsluiting om te voorkomen dat ziekenhuizen overweldigd raken.

De gouverneur van de deelstaat São Paulo controleert de politie en zijn steun zal essentieel zijn om een ​​lockdown te laten slagen. Covas riep mensen op om thuis te blijven en zei dat São Paulo "nog meer moest vertragen" om de besmetting te verminderen. "Het is moeilijk te geloven dat sommigen er de voorkeur aan geven dat de bevolking wordt onderworpen aan Russisch roulette. Onverschilligheid tegenover de dood is ongepast", zei hij.

São Paulo heeft ongeveer 12 miljoen inwoners, en officiële cijfers tonen aan dat de meeste inwoners de regels voor sociale afstand negeren. São Paulo is niet de enige regio die zwaar is getroffen door de uitbraak. De deelstaat Amazonas had volgens officiële cijfers meer dan 20.300 bevestigde gevallen vanaf zondag. Gezondheidsdiensten in Manaus, de hoofdstad van de deelstaat, zijn overweldigd en massagraven worden gebruikt om de doden te begraven.

Het virus kan bijzonder dodelijk zijn voor inheemse mensen die in afgelegen gebieden van de deelstaat wonen en weinig of geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Experts maken zich zorgen over de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. Op 15 april had de deelstaat Amazonas 1.554 bevestigde gevallen. Een maand later was dat volgens de Stichting Gezondheidsmonitoring (FVS) 18.392.

En het zijn niet alleen afgelegen deelstaten waar veel doden vallen. Rio de Janeiro heeft het op één na hoogste dodental na São Paulo en zijn artsen hebben ook gewaarschuwd voor een toenemend tekort aan bedden op intensive care-afdelingen.

Verzet Bolsonaro

Bolsonaro blijft zich verzetten tegen lockdown-maatregelen, met het argument dat sociale afstand de economie zal verwoesten. In maart hield hij een toespraak waarin burgemeesters en gouverneurs werden opgeroepen om beperkingen in te trekken: "Ons leven moet doorgaan. Banen moeten worden behouden. We moeten weer normaal worden."

De president beschreef de sluiting van bedrijven en scholen, samen met beperkingen op het openbaar vervoer, als 'verschroeide aarde'-beleid. Ondanks het snel stijgende infectiepercentage, betoogde Bolsonaro dat de meeste mensen, waaronder hijzelf, niets te vrezen hadden van het virus. "Met mijn geschiedenis als atleet zou ik me geen zorgen hoeven te maken als ik besmet was met het virus. Ik zou niets voelen, of het zou hooguit een beetje griep zijn", zei hij.

Vorige week nam de Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Nelson Teich, ontslag nadat hij minder dan een maand geleden was aangetreden. Hij trad af nadat hij in het openbaar kritiek had geuit op een besluit van Bolsonaro, waardoor sportscholen en schoonheidssalons opnieuw konden worden geopend. De voorganger van Teich werd ontslagen nadat hij het niet eens was met Bolsonaro.
Advertenties