Paar duizend auto's in de 'Mega Grantangi Tour'
18 May 2020, 01:01
foto
Duizenden voertuigen in de 'Mega Grantangi Tour' die de NDP gehouden heeft zondag. Deze activiteit is om president Desi Bouterse te bedanken voor de nieuwe highway. (Foto's: René Gompers)


Het is feest op de hoek van de 'weg naar Zanderij' en de Desiré Bouterse Highway. First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Ronni Benschop van Defensie, bewegen flink mee op de traditionele muziek en zang. Te lang kan het feestje niet duren want het verkeer moet doorstromen; een paar duizend auto’s hebben deelgenomen aan de Mega Grantangi Tour over de nieuwe weg die vrijdag is geopend. 'DDB set a kondre, alla sma sa lob a denki fu a kill', was de oproep van de organisatie. Bouterse heeft niet deelgenomen aan de activiteit. 

“We zijn hier fu gi a pasi en a man san mek a pasi a grani,” geeft Eugène van der San aan. “Dat is alles.” Haast de hele zuidkant van de 'Bouta pasi' richting ‘Zanderij’ was bezet met auto's, bussen en motorfietsen. De weg is ruim 9,5 km lang. “En dit is maar een spontane actie, twee dagen organisatie. Dus dit is een voorproefje op de stemmingsdag. Dus laten we rustig afwachten, no dyugu dyugu. De dag komt.”


First Lady Ingrid Bouterse-Waldring

De auto-optocht is in Paramaribo begonnen. Tientallen auto’s die al bezig waren met een ‘autocampagne’ hebben zich vanuit verschillende plekken ook aangesloten bij de grantangi tour. Daarvoor was er aan de Magentakanaalweg voor enkele minuten een grote opstopping geweest. De ‘campagne auto's’ reden over beide banen van de weg, met daarachter ook het gewone verkeer, dat waarschijnlijk dacht om het stilstaand paarse verkeer in te halen. Daardoor werd het verkeer dat naar het zuiden trok, gestremd. Op een gegeven moment gingen enkele auto's op de bermen rijden om uit de file te geraken.

De beide banen, en op sommige plekken ook de bermen, die naar ‘Zanderij’ leiden, zijn bezet. Het verkeer ligt een tijdje stil. Velen maken gebruik van de gelegenheid om de omgeving te bewonderen. Het donkere water bij de Parabrug geniet veel aandacht. Anderen wandelen tussen de auto’s. Velen leggen zichzelf vast of laten zich vastleggen. Op de hoek van de Bouterse Highway wordt het gezellige samenzijn afgesloten. De muziekgroep speelt nog een lied. Minister Hoefdraad en de First Lady dansen nog mee. Maar dan moet de kilometerslange stoet echt verder  trekken. Dat gebeurt met getoeter, luide muziek en enthousiast gejuich. 

René Gompers
Advertenties