In Commewijne stembiljetten gedrukt met foto vader kandidaat
18 May 2020, 00:00
foto
Op de stembiljetten van de NPS in Commewijne prijkt niet de foto van kandidaat Jimmy Sahai, maar van zijn vader. Al de ruim 28.000 stembiljetten zijn al gedrukt.


Naast fouten op de stembiljetten in Paramaribo, Wanica, Sipaliwini en Marowijne, blijkt dat ook op de stembiljetten voor de verkiezing van DNA-kandidaten in Commewijne een fout is gemaakt. De foto van vader Manodj Sahai prijkt op het stembiljet in plaats van die van zoon Jimmy Sahai, kandidaat nummer 2 van de NPS. Districtscommissaris Ajaikoemar Kali, voorzitter van het hoofdstembureau in Commewijne, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de fout niet gemaakt is bij hem. 

Kali legt uit dat het hoofdstembureau bij controle ontdekt had dat een verkeerde foto was ingeleverd door de NPS. Er is contact gemaakt met de vertegenwoordiger van de NPS in het district, Marlon Budike. Volgens de wettelijke voorschriften hebben de partijen drie dagen de gelegenheid om fouten te corrigeren. "De zoon had bewilligd, maar de foto was van de vader. De NPS heeft de fout gecorrigeerd. Wij hebben geen foto van de vader maar van de kandidaat doorgestuurd," zegt de voorzitter van het hoofdstembureau. "Wij willen ook weten hoe het fout is gegaan", zegt Kali. 

De fout is pas ontdekt toen alle ruim 28.000 stembiljetten van Commewijne al gedrukt waren. Bij het perforeren, vouwen en afstempelen heeft iemand gezien dat de foto niet van de kandidaat is. Het werk werd in eerste instantie gestopt. Het is nog niet duidelijk wat er zal gebeuren. Indien de fout niet is gemaakt door de NPS, zoals blijkt uit het gesprek met de voorzitter van het hoofdstembureau, zal Binnenlandse Zaken ook deze stembiljetten opnieuw moeten drukken. 

Het hoofdstembureau van Commewijne merkt op dat uiteindelijk een goede file is afgeleverd. De verkeerde foto is gecorrigeerd. "Hoe de verkeerde foto op het stembiljet is gekomen, is voor ons ook een grote vraag. Wij zijn in contact hierover met het ministerie van Binnenlandse Zaken", zegt Kali. NPS-hoofdbestuurslid Hesdy Pigot om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij het resultaat over wat er zal gebeuren met de stembiljetten in Commewijne, afwacht. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March