DNA-vergadering maandag vordering pg; kaarten geschud
17 May 2020, 07:51
foto
De openbare vergadering waarin de vordering van de procureur-generaal tegen de minister van Financiën wordt behandeld is uitgeschreven voor maandag 18 mei om 15.30 uur.


Voor maandag 18 mei is de vergadering van De Nationale Assemblee uitgeschreven waarin de vordering van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zal worden behandeld. Hij heeft de volksvertegenwoordiging gevraagd om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in staat van beschuldiging te stellen. De bewindsman wordt verdacht van 11 strafbare feiten. 

De kaarten in De Nationale Assemblee zijn al geschud. De NDP-fractie heeft op 13 mei, na het horen van de minister door de ingestelde commissie, verklaard de vordering van de pg te zullen afwijzen. Volgens de fractie heeft de pg uiterst onvolledige, eenzijdige en bevooroordeelde onderbouwing gegeven aan zijn vordering om de minister in staat van beschuldiging te stellen. 

Diverse oppositiepartijen hebben aangegeven dat de rechterlijke macht haar werk moet doen. Door de minister in staat van beschuldiging te stellen, kan de rechter het gerechtelijk vooronderzoek starten. De oppositie en coalitie staan lijnrecht tegenover elkaar in deze kwestie. Beide kanten komen precies één week voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen bijeen om een formeel besluit te nemen over de vordering van de pg. 

Tijdens de bijeenkomst met de commissie is Hoefdraad uitvoering ingegaan op de vordering van de pg. "Ik ben van mening dat in het aan u toegezonden dossier de juiste uitleg van diverse onderdelen sterk onderbelicht verkeerd en tendentieus is weergegeven. Hetzelfde dossier is direct op straat beland en op basis van de daarin aangetroffen informatie is er toch wel een ongekende hetze tegen mij ontketend. Ik geef bij voorbaat als mijn mening aan dat de afwijking van de gebruikelijke procedure regels en de selectieve informatievoorziening vervat in het bij DNA ingediende dossier mij op voorhand doen concluderen dat de vordering zijdens de pg het karakter van de voorbode van een politiek proces weerspiegelt. 

De nationale en internationale schade welke dit politiek geladen proces te weeg heeft gebracht is niet te overzien als ook de schending van mijn goede naam en eer die in diskrediet zijn gebracht. Der halve zal getracht worden dit te doen herstellen. Voor eerst ontken ik mijn schuldig te hebben gemaakt aan de elftal strafbare feiten waarvan ik beschuldigd wordt. Bedoelde feiten zijn al zodanig opgenomen in de naar u verzonden vordering van de pg ter zake het instaat van beschuldiging stellen van mijn persoon," voerde de bewindsman aan. Hij is gedetailleerd ingegaan op de tenlastelegging.  
Advertenties