Plooien bond en leiding MI-Glis nog niet gladgestreken
16 May 2020, 20:43
foto
Vakbondsleider Ronald Hooghart (aan het hoofd van de tafel) is niet te spreken over de houding van de leiding van MI-Glis. (Foto: Raoul Lith)


Bij het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatiesysteem (MI-Glis) zijn de plooien nog niet gladgestreken tussen de bond en de directie. “In de verhouding werkgever en werknemer merk ik dat er iets schort. En dat heeft te maken met de cultuur waarin we zijn opgegroeid. Machtsbezit, meerdere dat speelt een hoofdrol”, zegt Ronald Hooghart vakbondsvoorzitter. Hij heeft vrijdag een update gegeven in het CLO-gebouw.

Volgens de vakbondsman wil de MI-Glis directeur, Silvano Tjong-Ahin, alles zelf bepalen. “De man waant zich God. De mensen hebben daar geen woord noch wederwoord”. Op het instituut heerst er sinds vorig jaar een situatie waar de werksfeer stroef loopt.  Het personeel had in eerste instantie het vertrouwen in de directeur opgezegd. En de directeur erkende op zijn beurt de bond niet omdat die niet volgens de juiste procedure zou zijn opgericht.

Hooghart merkt op dat na verschillende brieven geschreven te hebben naar de leiding er uiteindelijk antwoord is gegeven. “Wat bereikt is, is dat ze eindelijk geschreven hebben naar de bond. Zonder formeel uiteindelijk te erkennen dat die er is”. Hij geeft aan dat er hierdoor in ieder geval iets bereikt is. Een poging tot communicatie is tot stand gekomen. Hooghart zegt dat over de vele fouten die gemaakt zijn binnen het instituut gesproken moet worden. “Zoveel rancuneuze benaderingen, mensen worden bang gemaakt en je kan je werk niet naar behoren doen”.

De vakbondsvoorzitter merkt op dat de gang naar de Bemiddelingsraad en naar de rechter nog recht overeind staan. “Anno 2020 moeten we samen ervoor zorgen dat we de organisatie hoger op brengen. Goede besluiten moeten genomen worden door de leiding samen met de medewerkers”. Hooghart zegt dat de leiding vier van de personen die vorig jaar ook in beraad waren ontslag had aangezegd. Echter waren er bij de ontslagcommissie geen gegronde reden aangegeven door de directie om het ontslag goed te keuren.

De bond wil nu bereiken om tot gesprekken te komen met de leiding. Zij ziet nu geen rede niet ontvangen te kunnen worden nu het een zedelijk lichaam is. Ook met betrekking tot de vastgestelde Covid-19 regels waarbij het aantal personen bij elkaar mag komen op een locatie werkt de bond mee. “Dus we zien geen rede ons niet te ontvangen in verband met Covid-19”.

Hypotheekbewaarder Glenda Heikerk neemt momenteel waar voor de MI-Glis directeur, Silvano Tjong-Ahin. Heikerk heeft de brief geschreven aan de bond. Hooghart vindt dat er geen mededeling is gedaan over de waarneming.

Raoul Lith
Advertenties